• Посилання скопійовано

Перелік низькоподаткових країн змінено. З якої дати можна користуватися цією зміною?

Які операції вважатимуться контрольованими у 2018 році між українськими підприємствами та резидентами Грузії, Естонії, Латвії,Мальти та Угорщини? Чи вплине на це виключення таких країн з переліку низькоподаткових держав (території), затвердженого Кабміном? Роз'яснює ДФСУ в новій індивідуальній консультації

Перелік низькоподаткових країн змінено. З якої дати можна користуватися цією зміною?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 10.04.2018 р. №1500/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадує, що 7 березня 2018 року набрала чинності постанова КМУ від 31.01.2018 року №108, якою внесено зміни до Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України. Про це ми повідомляли тут>>

Зокрема, з переліку виключено  Грузію, Республіку Естонію, Латвійську Республіку, Республіку Мальту та Угорщину.

Оскільки ці країни виключені з переліку у 2018 році, то виникало питання - як виконуватиметься у цьому випадку пп. 39.2.1.2 ПКУЧи буде діяти оновлений перелік з дати внесення змін, чи лише з 01.01.2019 року? Податківці у ІПК це питання не аналізують. 

Водночас, як роз'яснюють податківці, у разі здійснення у період з 01.01.2018 по 06.03.2018 року господарських операцій із нерезидентами, зареєстрованими у Грузії, Естонії, Латвії, Мальті чи в Угорщині, за відсутності інших критеріїв визначених у пп. "а"- "б", "г"-"ґ" пп. 39.2.1.7 ПКУвони будуть визнаватись контрольованими у разі одночасного виконання наступних умов:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за 2018 податковий (звітний) рік, 
  • обсяг господарських операцій платника податків з таким контрагентом (визначений за правилами бухгалтерського обліку), перевищує 10 млн гривень (за вирахуванням непрямих податків).

Це дає підставу вважати, що виключенням зазначених країни із переліку можна скористатися вже у 2018 році і з 07.03.2018 р. операції із резидентами таких країн не будуть вважатися контрольованими за відсутності інших критеріїв визначених у пп. "а"- "б", "г"-"ґ" пп. 39.2.1.7 ПКУ. Однак зазначений лист - це лише індивідуальна, а не узагальнена податкова консультація. Тож, скористатися нею без штрафів зможе лише той платник податків, що її замовив. Тому наша порада, як і раніше, звернутися до податківців за письмовою консультацією.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»