• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування земельним податком – у запитаннях та відповідях від ДФС

Податківці відповіли на п'ять запитань на тему «Плата за землю для юридичних осіб»

Особливості оподаткування земельним податком – у запитаннях та відповідях від ДФС

ДФС у Дніпропетровській області провела «гарячу лінію» на тему «Плата за землю для юридичних осіб».

 

1. Яка нормативна грошова оцінка земельної ділянки використовується при справлянні земельного податку за земельну ділянку, що розташована за межами населеного пункту на якій розміщено базу відпочинку?

При обчисленні земельного податку за земельну ділянку за межами населеного пункту, нормативна грошова оцінка яких не проведена, використовується нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області, яка визначається органами Держгеокадастру відповідно по Порядку нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затвердженого наказом Мінагрополітики від 23.05.2017 р. №262.

Нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Дніпропетровській області становить 27078,28 за 1га.

 

2. За якими ставками справляється земельний податок за земельні ділянки, які розташовані за межами населеного пункту?

Згідно з п. 12.4 ПКУ органи місцевого самоврядування встановлюють ставки місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених цим Кодексом.

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (стаття 277 ПКУ).

 

3. За який період контролюючий орган або суб’єкт господарювання - землекористувач може нараховувати плату за землю (земельний податок чи орендна плата за землю), якщо не подано податкову декларацію понад 1095 днів?

Грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абзаці першому п. 102.1 ПКУ, якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано.

Тобто плата за землю юридичним особам, які не подавали податкову декларацію понад 1095 днів нараховується з періоду, у якому виникло податкове зобов’язання.

 

4. До якої установи повинен звернутись платник земельного податку для визначення класифікації земельних ділянок, нормативної грошової оцінки земельних ділянок (частин земельних ділянок), площі земельних ділянок?

З питань щодо визначення класифікації земельних ділянок, нормативної грошової оцінки земельних ділянок (частин земельних ділянок), площі земельних ділянок суб’єкту господарювання необхідно звернутись до відповідного територіального органу Держгеокадастру України.

 

5. З липня 2018 року змінено порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, чи зобов’язаний землекористувач або орендар земельної ділянки надавати до податкового органу новий витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки?

Відповідно до вимог п. 286.2 ПКУ довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки подається  платниками плати за землю  при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю), а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Але слід зазначити, що у разі не визначення вида цільового призначення земельної ділянки (Код КВЦПЗ ) за даними Держгеокадастру, від якого залежить ставка та який необхідний для правильного обчислення розміру податкового зобов’язання з плати за землю, рекомендуємо звернутись до відповідного територіального органу Держгеокадастру України для внесення даних до земельного кадастру, оскільки підставою  для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. 

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»