• Посилання скопійовано

Отримуєте металобрухт при списанні ОЗ: що з екоподатком?

Податківці розповіли, чи є підприємство платником екоподатку у разі отримання при списанні ОЗ та в процесі виробництва металобрухту

Отримуєте металобрухт при списанні ОЗ: що з екоподатком?

ДФС у Донецькій області нагадала, що відповідно до пп. 240.1.3 ПКУ платниками екподатку є суб’єкти господарювання, юрособи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, під час провадження діяльності яких на території України здійснюється розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання).

При цьому, розміщенням відходів вважається постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (пп. 14.1.223 ПКУ).

Своєю чергою, не є платниками податку за розміщення відходів суб’єкти господарювання, які розміщують на власних територіях (об’єктах) виключно відходи як вторинну сировину.

Перелік підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців, яким в установленому порядку видано дозволи на викиди, спеціальне водокористування та розміщення відходів подається до контролюючих органів центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, обласною, Київською та Севастопольською міською державною адміністрацією.

Відповідно до цього, суб’єкти господарювання не є платниками екологічного податку за відходи, які утворилися у процесі їх діяльності та продаються як товар або використовуються у власному виробництві, у т.ч. металобрухт.

Тобто, якщо підприємство внаслідок списання ОЗ або в процесі виробництва оприбутковує металобрухт, та зберігає його на власній території з метою подальшого використання у виробництві або продажу як товар, то таке підприємство не є платником екологічного податку. 

Водночас податківці зазначили перелік умов за яких суб’єкти господарювання є платниками екоподатку за відходи, що розміщені на власних територіях:

  1. розміщення відходів здійснюється власних територіях (об’єктах) або у спеціально відведених  для цього місцях на підставі отриманих в установленому порядку дозволів;
  2.  відсутні договори з комунальними або спеціалізованими підприємствами на утилізацію та захоронення відходів.

В такому випадку об’єктом та базою оподаткування є, зокрема, обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання (пп. 242.1.3 ПКУ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»