19 жовтня Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виноградарства та виноробства» (завантажити). Ним пропонується, зокрема:
- виключити з підакцизних товарів звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження;
- регулювання виробництва та обігу вин натуральних без додання спирту у зв’язку із виключенням їх з підакцизних товарів;
- зняти обмеження для малих виробництв виноробної продукції щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду;
- дозволити розлив виноробної продукції, зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць у металеві банки із харчового алюмінію;
- встановити, що звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв подається малими виробництвами виноробної продукції щорічно, замість щомісячної звітності;
- зняти обмеження щодо надання державної підтримки малим виробництвам виноробної продукції, як суб’єктам малого і середнього підприємництва;
- залучення сімейними фермерськими господарствами кваліфікованих найманих працівників (тимчасово) до сезонних робіт, вузькопрофільних фахівців (зокрема механізатор, агроном, зоотехнік тощо).
У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію через три місяці з дня набрання ним чинності.