• Посилання скопійовано

Форми декларацій з місцевих податків та зборів планують оновити

На офіційному вебпорталі ДПС розміщено проєкти наказів Мінфіну щодо оновлення форм декларацій з місцевих податків та зборів. Розглянемо, які зміни передбачаються

Форми декларацій з місцевих податків та зборів планують оновити

13 жовтня 2021 року ДПСУ розмістила проєкти наказів Мінфіну щодо оновлення форм податкових декларацій з місцевих податків та зборів, зокрема:

  • Декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (посилання);
  • Декларації з туристичного збору (посилання);
  • Декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (посилання);
  • Декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (посилання);
  • Декларації з транспортного податку (посилання).

Якщо відповідні накази про затвердження нових форм буде підтримано, то вони наберуть чинності з дня офіційного опублікування наказу. Проте відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто, якщо набрання чинності відбудеться цього року, то оновлені форми декларацій слід буде подавати за періоди, починаючи з 2022 року, а за 2021 рік звітувати ще слід буде за старою формою. Але податківці можуть, як зазвичай, рекомендувати подавати вже оновлені форми за поточні звітні періоди. Якщо будуть такі роз’яснення, ми вас обов’язково повідомимо.

При цьому певні зміни будуть стосуватися всіх декларацій зі зазначеного переліку, а інші – лише конкретних. Тому спочатку розглянемо «спільні» зміни, а потім вже індивідуальні зміни до кожної з декларацій.

 

КАТОТТГ замість КОАТУУ

Нагадаємо, що Указом Президента України від 29.04.2021 р. №180/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». Зокрема, було вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року  використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України. Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор – 10.

Відповідно у зазначених деклараціях з місцевих податків та зборів код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів).

 

Зміни у поданні уточнюючих декларацій

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення в подальшому сервісного обслуговування платників запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Цим рядком доповнюються всі зазначені декларації з місцевих податків та зборів і заповнюється він лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «Уточнюючої» декларації.

 

Приведення у відповідність до інструкції з діловодства

Зазначені податкові декларації приводяться у відповідність до Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 р. № 55, зокрема, щодо застосування замість слів «ім’я», «ініціали» словосполучення «власне ім’я».

А тепер розглянемо «індивідуальні» зміни у розрізі кожної декларації.

 

Декларація з туристичного збору

Завантажити проєкт нової формидодаток.

Вносяться технічні правки. Додаток до декларації доповнюється позицією щодо податкового номера платника збору, змінюється формат рядка 3 таблиці, який надає можливість визначати не тільки узагальнену суму нарахованого збору, а й узагальнені складові розрахунку збору (кількість діб проживання, суму пільг тощо).

 

Декларація за місця для паркування

Завантажити проєкт нової формидодаток.

Підпунктом 49.18.8 ПКУ визначено, що у разі ліквідації платника податків чи реорганізації (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду декларація з місцевих податків і зборів, у т.ч. туристичного збору, може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

У зв’язку з цим затверджуються зміни до декларації за місця для паркування, якими  передбачена можливість зазначити податковий період для Податкової декларації у разі ліквідації або реорганізації.

Також вносяться технічні правки:

  • додаток до декларації доповнюється позицією щодо податкового номера платника збору,
  • таблиця доповнюється новими рядками, які надають можливість крім узагальненої суми нарахованого збору, визначати й узагальнені складові розрахунку збору (площу об’єкта оподаткування, кількість днів провадження діяльності з паркування, суму пільг тощо).

 

Транспортний податок

Завантажити проєкт нової форми>>

В оновленій формі декларації з цього податку надається розгорнуте пояснення порядку нарахування штрафної санкції у разі заниження раніше задекларованого податкового зобов’язання.

 

Декларація з податку на нерухоме майно

Завантажити проєкт нової форми, додаток 1додаток 2

Нова форма цієї податкової декларації передбачає місця для зазначення інформації щодо адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ.

 

Декларація з плати за землю

Завантажити проєкт нової форми>>

Крім зазначених «загальних» змін, нова форма цієї декларації передбачає місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ.

Також декларація з плати за землю (як зі земельного податку, так і орендної плати) доповнюється новою колонкою про період  володіння/користування з розбивкою на частку неповних і повних місяців. А при розрахунку орендної плати необхідно буде зазначати дату закінчення терміну дії договору оренди (у форматі дд.мм.рррр).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»