• Посилання скопійовано

Бізнес просить КМУ все ж таки затвердити перелік територій бойових дій для пільг з податків

Бізнес нагадує Уряду, що перелік територій, на яких ведуться бойові дії, з метою оподаткування так й не визначено. А вже давно на часі!

Бізнес просить КМУ все ж таки затвердити перелік територій бойових дій для пільг з податків

ФРУ неодноразово закликала Уряд якнайшвидше затвердити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Задля скорочення податкового тиску на підприємства, які опинилися у найбільш скрутному становищі, були внесені зміни у Податковий кодекс України, відповідно до яких для територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих рф не нараховується та не сплачується:

  • плата за землю (земельний податок, оренда) з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено воєнний стан;
  • екологічний податок за викиди у повітря, воду, за утворення/тимчасове зберігання радіоактивних відходів з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено воєнний стан;
  • податок на нерухоме майно (житлову та нежитлову нерухомість, що належить фізичним та юридичним особам) за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року;
  • загальне мінімальне податкове зобов’язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

А також діють спеціальні правила для підтвердження даних податкової звітності (внаслідок неможливості пред’явлення первинних документів).

Щоб ці зміни працювали та були повністю прозорими, відповідно до положень Податкового кодексу України, Кабінету Міністрів України необхідно затвердити Постановою Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Держава надала пільги, проте підприємства не можуть ними користуватися через відсутність підзаконного акту, або користуються з ризиком подальших претензій з боку Державної податкової служби України.

Додатково звертаємо увагу, що до таких територій також мають відноситись і ті, що знаходяться в зоні бойових дій. Підприємства на таких територіях або несуть прямі збитки від руйнувань та/або втрати майна, не мають доступу до майна або не можуть ним повноцінно користуватися, або змушені скорочувати обсяги господарської діяльності через скорочення попиту локальних споживачів, труднощі з логістикою, закупівлею сировини та матеріалів, збутом готової продукції.

Федерація роботодавців України вкотре звернулася до Уряду та закликала якнайшвидше розробити та затвердити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

***

Читайте також: Перелік «бойових» територій: для бізнесу і досі немає!

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»