• Посилання скопійовано

Як застосовуються «воєнні» пільги з податку на нерухомість з 6 травня: роз’яснення від ДПСУ

Як відкоригувати задекларовані суми податку на нерухомість через початок дії пільг? За які види нерухомості не потрібно сплачувати податок через війну? Чи впливає ступінь пошкодження нерухомості на пільги зі сплати податку на нерухомість?

Як застосовуються «воєнні» пільги з податку на нерухомість з 6 травня: роз’яснення від ДПСУ

Нагадаємо, що 2 травня Зеленський підписав Закон №3050 про внесення змін до ПКУ щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно. 

З 6 травня запрацювали його норми. Докладний аналіз Закону ми наводили тут. А тепер податківці вирішили надати відповіді на деякі питання щодо цих пільг. Ці відповіді можна подивитися у підкатегорії 106.07 «Загальнодоступного інформаційного ресурсу». 

 

Чи мають право платники податку на нерухомість, які до 6 травня 2023 року задекларували за 2022 – 2023 роки податкові зобов’язання за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях бойових дій та ТОТ, відкоригувати задекларовані суми?

Податківці зазначають, що таке право є. Відповідно до пп. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які до дати набрання чинності (06.05.2023) Законом №3050 задекларували за 2022 – 2023 роки податкові зобов’язання за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях, визначених цим підпунктом, мають право відкоригувати нараховані податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за період 2022-й та 2023 роки шляхом подання в порядку, визначеному ПКУ, уточнюючих податкових декларацій за відповідний період.

 

Чи звільняються від сплати податку об’єкти нерухомості, які внаслідок бойових дій зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту?

Так, на період дії воєнного стану на території України по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, на підставі рішень, прийнятих сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями або військово-цивільними адміністраціями та/або рішень про внесення змін до таких рішень.

Річ у тім, що згідно з пп. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період дії воєнного стану по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, у частині об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту, сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації мають право:

  1. встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певного типу об’єктів нерухомого майна, що сплачується на відповідній території;
  2. звільняти від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації зобов’язані щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати до ДПС за місцем розташування об’єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу копії прийнятих рішень щодо:

  • встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певного типу об’єктів нерухомого майна, що сплачується на відповідній території;
  • звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єктів нерухомого майна, що зазнали незначних пошкоджень внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

 

Чи нараховується та сплачується податок за суттєво пошкоджені об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості?

За об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, пошкоджені (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації) внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, у податкових (звітних) періодах починаючи з 01 січня 2023 року податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було зафіксовано факт пошкодження житлової та/або нежитлової нерухомості за даними Реєстру майна, до першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для проживання/для використання за цільовим призначенням.

Підставою для обчислення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, що були пошкоджені або знищені, є відомості, визначені ст. 266 ПКУ, дані Реєстру майна та дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

 

Чи нараховується та сплачується податок за знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ, об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості?

Ні, податок за них не сплачується, і податківці на цьому наголошують. Проте потрібно виконання певний умов. 

Не нараховується та не сплачується:

  • за 2021 рік та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних осіб, дані про знищення яких внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі – Реєстр майна);
  • за 2022 рік та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності юридичних осіб, дані про знищення яких внесені до Реєстру майна.

Увага! Головною умовою несплати податку є не лише уточнення раніше поданої декларації, але і внесення інформації про знищену нерухомість до Державного реєстру. Про те, як повідомити державу про знищення нерухомого майна, можна дізнатися за посиланням

 

Чи нараховується та сплачується податок за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих РФ територіях України?

Згідно з п. 1 пп. 69.22 ПКУ податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України:

  • за 2021-й та 2022 роки – за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних осіб;
  • за період з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року – за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності юридичних осіб, та за об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб;
  • починаючи з 01 січня 2023 року – за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, у якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку.

Увага! Ще нещодавно, у лютому 2023 року, ДПСУ заперечувала наявність такого Переліку з метою застосування податкових пільг. А Перелік, затверджений Мінінтеграції, вона не визнавала. Докладніше про це тут

Пізніше відбулися зміни до ПКУ, які мали вирішити цю проблему. 

І ось сьогодні, тобто 18.05.2023 р., ДПСУ нарешті дійшла висновку, що Перелік від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг. Ми про це повідомили тут

Що ж до того Переліку, який веде Мінінтеграції, то він постійно оновлюється. Тому якщо податківці дозволять ним користуватися, за станом інформації у ньому треба буде постійно стежити. Наприклад, з наших новин.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»