• Посилання скопійовано

Як фізособі-орендодавцю сплачувати ВЗ зі суми оренди?

Сплата ВЗ фізособою-орендодавцем з доходу за надання нерухомості в оренду здійснюється, як для ПДФО, а саме: у строки, встановлені ПКУ для квартального періоду (протягом 40 к. дн. після останнього дня звітного кварталу)

Як фізособі-орендодавцю сплачувати ВЗ зі суми оренди?

ДПС у Тернопільській області розповідає, що відповідно до пп. 164.2.5 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ.

Порядок оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) визначено п. 170.1 ПКУ, згідно з пп. 170.1.4 якого доходи, зазначені у пп. 170.1.1-170.1.3 ПКУ, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ.

Разом з тим якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (пп. «а» пп. 170.1.5 ПКУ).

Таким чином, сплата військового збору фізичною особою – орендодавцем з доходу, отриманого від фізичної особи – орендаря за надання нерухомості в оренду, здійснюється у порядку, визначеному пп. «а» пп. 170.1.5 ПКУ як для податку на доходи фізичних осіб, а саме: у строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»