• Посилання скопійовано

Перевірте дані про ППР щодо сплати податку на нерухомість за 2023 рік у Е-кабінеті громадян

Фізособи з ЕЦП мають можливість переглянути ППР щодо нарахованих їм сум податку на нерухомість в меню «ЕК для громадян» Е-кабінету. Зробити таку перевірку варто усім власникам нерухомості, – адже у разі несвоєчасної сплати податку штрафуватимуть

Перевірте дані про ППР щодо сплати податку на нерухомість за 2023 рік у Е-кабінеті громадян

Нагадаємо правила нарахування та сплати податку на нерухомість (крім земельних ділянок) саме для фізосіб.

 

Податок на нерухомість: за що платять фізособи?

За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, – 180 кв. метрів.

При цьому пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, при сплаті податку на нерухомість застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених п. 266.4 ПКУ.

 

Що є базою оподаткування?

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості. А якщо ви є власником лише частки такої нерухомості, то сплачуватимете податок лише за свою частку. 

 

Як визначається розмір ставки?

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 кв. метр.

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка становила 6 700 гривень. Ось чому максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн (6 700 х 1,5 відс.).

Але фактична сума податку в різних регіонах України не є однаковою. Адже вона залежить від ставки податку, встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об’єкта нерухомості.

 

Де можна переглянути ставки?

Наразі на сайті ДПС є відповідний сервіс з переліком ставок для місцевих податків. З ним можна ознайомитися тут (таблиця «Зведена інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які будуть діяти у 2023 році»).

Крім сайту ДПС, розмір місцевих ставок з податку на нерухомість можна знайти на сайтах місцевої влади (шукайте рішення щодо встановлення ставок на певний рік). 

Тобто ви можете порахувати суму податку, належну до сплати, самостійно та порівняти її з надісланим податківцями ППР (або з даними податків до сплати в Е-кабінеті). 

 

Приклад. Фізична особа має у власності квартиру у м. Києві загальною площею 80 метрів квадратних. Сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, яка становить 1,5 відсотка (100,5 грн за метр квадратний).

Розрахунок суми податку:

(80 - 60) х 100,5 = 2010 гривень.

 

Як та коли надсилається ППР від ДПС?

За нормами ПКУ податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з нормами ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим звітним роком. 

Тобто ППР за 2023 рік мали б найти до фізосіб-власників до 1 липня 2024 року. Але фактично це могло статися й пізніше.

Користувачам Е-кабінету нагадаємо, що згідно з п. 42.4 ПКУ ППР, надіслане контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків, якщо воно сформоване з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та є доступним в електронному кабінеті.

Саме тому важливо, що фізичні особи, які оформили ЕЦП і користуються Е-кабінетом, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо нарахованих їм сум податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно. Адже це допоможе і виявити зайво нараховані податківцями суми податку, і сплатити податок вчасно! 

Переглянути суми податку можна в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через мобільний застосунок «Моя податкова». 

Ми про це писали і раніше.

 

Де шукати рахунки для сплати?

Підкреслимо, що рахунки для сплати податків розміщено на сайті ДПС, а також в Е-кабінеті.

У реєстрі рахунків в розрізі областей є два рахунки для сплати: 

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачений фізичними особами, які є власниками об’єктів житлової нерухомості;
  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачений фізичними особами, які є власниками об’єктів нежитлової нерухомості;

 

В який строк слід сплатити податок?

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Які штрафи будуть за несвоєчасну сплату податку?

Згідно з п. 124.1 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 к.дн. включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 к.дн., наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.

Нарахування пені розпочинається після закінчення 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати ПЗ (пп. 129.1.3 ПКУ).

 

Проведення звірки та уточнення

Також платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Які пільги наразі існують?

Перебування на території активних бойових дій чи тимчасової окупації. 

Відповідно до пп. 1 пп. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ починаючи з 1 січня 2023 року за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, у якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території.

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Тобто підстави для несплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такі самі, як і для несплати плати за землю. Але, наприклад, територія міста Києва у 2023-му та 2024 роках у зоні активних бойових дій і на тимчасово окупованій території РФ не перебувала.

А тому у 2023-му та 2024 роках пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для міста Києва немає.

 

Знищення чи пошкодження нерухомості внаслідок бойових дій

Якщо нерухомість буде знищена чи пошкоджена, виникнуть підстави для несплати податку на нерухомість, згідно з нормами пп. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Також на період дії воєнного стану на території України по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, у частині об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту, сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації мають право:

  1. встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певного типу об’єктів нерухомого майна, що сплачується на відповідній території;
  2. звільняти від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Крім того, рішення органів, зазначених у ч. 3 ст. 33 Кодексу цивільного захисту України (крім керівників суб’єктів господарювання), про обов’язкову евакуацію населення є підставою для обов’язкового прийняття відповідним органом місцевої влади в межах територій, щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення, рішень про встановлення податкових пільг зі сплати плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб.Про це ми писали тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»