• Посилання скопійовано

Юрособа, яка придбаває об’єкт рухомого майна у фізособи, вважається податковим агентом

Підприємство планує придбати у громадянина України, який не є підприємцем, вантажний автомобіль. Договір купівлі-продажу посвідчуватиметься у нотаріуса. Хто повинен сплатити податок на доходи: підприємство чи фізособа?

Відповідно до п. 173.3 ст. 173 ПКУ, у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юрособа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені розділом IV ПКУ функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до п. 173.1 або п. 173.2 цієї статті з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Пунктом 173.4 ст. 173 ПКУ встановлено, що під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна у порядку, передбаченому цією статтею, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого рухомого майна і документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку, в порядку, встановленому розділом IV ПКУ для податкового розрахунку.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»