• Посилання скопійовано

Чи є право на податкову знижку, якщо квитанції підписувала інша особа

Я маю іпотечний кредит. Податковою знижкою користувалася з 2007 року. У 2011 році я отримувала оподаткований дохід з січня до березня. У квитанціях включно до травня платником виступаю я, у призначенні платежу такий запис: поповнення поточного рахунка для погашення кредиту. З червня 2011 р. до банку платити ходила моя мати (працююча) за дорученням (вона не прописана у моїй квартирі). У квитанціях зазначений платник — моя мати, а у призначенні платежу: поповнення поточного рахунка, мої П.І.Б., за довіреністю від ....р. Платила вона моїми коштами. У банку я щороку беру довідку про сплачені відсотки за рік за курсом НБУ. Запитання: чи маю я право повністю заявити на податкову знижку за всіма сплаченими відсотками за рік? Якщо ні, чи має право заявити на податкову знижку моя мати за сплаченими з червня 2011 р. квитанціям, як особа першого родинного зв’язку?

Відповідно до пп. 166.3.1 ст. 166 та п. 175.1 ст. 175 розділу IV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI платник податку — резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Платник податку — резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки: кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки; відповідних платіжних документів, у яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів); паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

Оригінали таких документів не надсилаються органу ДПС, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

Платники податку зобов’язані на вимогу органу ДПС та у межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням та сплатою податку, і підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»