• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу при обміні інвестиційного активу

Як обкладається податками дохід при обміні інвестиційного активу?

У разі виходу платника податків з числа засновників емітента корпоративних прав на об’єкт нерухомого (рухомого) майна фізособі необхідно надати податкову декларацію в установленому порядку і сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставками 15% та/або 17%.

Згідно з пп. 170.2.2 п. 170.2 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), до продажу інвестиційного активу прирівнюються, зокрема, операції з: обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив; зворотного викупу інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податків; повернення платнику податків коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податків з числа засновників (учасників) такого емітента або ліквідації такого емітента. Згідно з пп. 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків включається додатне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податків протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційного збитку, понесеного платником податків протягом такого року.

Згідно з нормами п. 170.2 ст. 170 ПКУ платник податків, який здійснює операції з інвестиційними активами, має право скористатися послугами професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, і укласти договір з таким торговцем про виконання ним функцій податкового агента.

Відповідно до пп. 170.2.2 п. 170.2 ст. 170 ПКУ при застосуванні платником податків норм пп. 170.2.9 п. 170.2 ст. 170 ПКУ податковий агент — професійний торговець цінними паперами, включаючи банк, з метою визначення об’єкта оподаткування під час виплати платнику податків доходу за придбані у нього інвестиційні активи враховує документально підтверджені витрати такого платника на придбання цих активів. Впровадження обов’язку податкового агента для професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, не звільняє платника податків від обов’язку декларування результатів всіх операцій з купівлі-продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених у пп. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, дохід фізичної особи, яка при виході з числа засновників (учасників) такого емітента обмінює свій інвестиційний актив на об’єкт нерухомого (рухомого) майна, обкладається податками за нормами, встановленими п. 170.2 ст. 170 ПКУ. Тобто при отриманні доходу (інвестиційного прибутку) при обміні інвестиційного активу на об’єкт нерухомого (рухомого) майна фізична особа повинна надати податкову декларацію в установленому порядку і сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15% та/або 17%).

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»