• Посилання скопійовано

Податкова знижка у запитаннях і відповідях

На запитання платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідав начальник відділу оподаткування фізичних осіб Золочівської МДПІ Сембай Олег Романович. Надаємо найактуальніші запитання, які цікавили платників.

Чи має право батько на податкову знижку, якщо договір на навчання укладено між вузом та батьком студента, а квитанції на оплату оформлено на ім’я студента, який не має самостійних джерел доходу?

Так, Законом України від 23.05.91 р. №1060-XII «Про освіту» встановлено, що за неповнолітніх дітей (до 18 років) договір на навчання повинен укладатися їхніми батьками, але при цьому в договорі обов’язково зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, яка безпосередньо навчатиметься (дитини). Враховуючи норми Сімейного та Цивільного кодексів України, платник податку — батько може скористатися правом на податкову знижку на навчання своєї дитини, якщо надасть квитанції на оплату навчання згідно з укладеним договором, оформлені на ім’я дитини-студента, який не має самостійних джерел доходу

Фізична особа — підприємець сплачує кошти за навчання своєї дитини. Чи має вона право на податкову знижку?

Відповідно до пп. 166.4.2 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ. Згідно з пп. 14.1.48 ст. 14 ПКУ заробітна плата з метою розділу IV ПКУ — основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону.

Таким чином, фізична особа — підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

За якою податковою адресою повинна подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати податок на доходи фізичних осіб фізособа, якщо вона зареєстрована (прописана) в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний або має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він подає декларацію до органу ДПС за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

В який термін повертається громадянину податок на доходи на підставі річної декларації, поданої з метою отримання податкової знижки?

Відповідно до п. 179.8 статті 179 ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Коли можна сплатити суму податку, зазначену у річній податковій декларації?

Платники ПДФО до 1 травня 2012 року подають до ОДПС за місцем своєї реєстрації податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік. Відповідно до п. 179.7 статті 179 ПКУ фізособа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій податковій декларації.

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»