• Посилання скопійовано

Оподаткування благодійної допомоги на лікування

Наша благодійна організація надає благодійну допомогу, призначену для лікування дітей. Часто допомога надається батькам дитини, яка потребує медичної допомоги, безпосередньо шляхом виплати коштів. Гроші перераховуються на особові рахунки батьків для лікування згідно із заявою і наданими документами про діагноз, призначенням лікарів, іншими підтвердними документами. Іноді суму допомоги благодійники (юридичні особи) перераховують безпосередньо на рахунок батьків дитини з призначенням платежу «благодійна допомога». Згодом батьки пред'являють документи, що підтверджують цільове використання наданої допомоги. Чи включатиметься у цих випадках до оподатковуваного доходу фізичної особи сума наданої йому допомоги на лікування?

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ кошти або вартість майна (послуг), які надаються як допомога на лікування і медичне обслуговування платника податків за рахунок коштів благодійної організації, не включаються до оподатковуваного доходу таких осіб.
Крім того, звертаємо увагу, що пп. «ж» пп. 170.7.4 ПКУ передбачає таке: не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами ? юридичними або фізичними особами в будь-якій сумі (вартості) платнику податків, визнаному в установленому порядку інвалідом, законному представнику дитини-інваліда для виконання зобов'язань держави згідно із законодавством України щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, автомобілем за рахунок бюджетних коштів (за умови зняття інваліда, дитини-інваліда з обліку на забезпечення такими засобами, виробами, автомобілем за рахунок бюджетних коштів). Категорії інвалідів і дітей-інвалідів, перелік технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, марок автомобілів, зазначених у цьому підпункті, затверджуються законодавством.
Таким чином, можна дійти висновку, що коли благодійна допомога (на лікування і медичне обслуговування) надається благодійною організацією, така допомога не обкладається податком з доходів фізичних осіб, незважаючи на те, що дитина, яка одержує таку допомогу, не є інвалідом.
У разі надання такої допомоги юридичною або фізичною особою без участі благодійної організації така допомога повинна надаватися тільки суб'єктам і з метою, передбаченою пп. «ж» пп. 170.7.4 ПКУ. Інакше зазначені кошти включаються до сукупного місячного (річного) доходу фізичної особи ? одержувача допомоги та обкладаються податком з доходів фізичних осіб відповідно до розділу IV ПКУ.
Олександра Федак

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»