• Посилання скопійовано

Успадкування заощаджень у банку та податок на доходи

Чи має право фізична особа на пільгу у вигляді застосування нульової ставки податку на доходи фізичних осіб щодо отриманих у спадщину коштів, розміщених на банківських рахунках у ПАТ «Державний ощадний банк України»? У свідоцтві про право на спадщину за законом міститься інформація, що ці грошові заощадження поміщено братом цієї фізичної особи (спадкодавцем) в установу Ощадного банку СРСР до 02.01.92 р.

Відповідно до пп. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV цього Кодексу.
Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується ст. 174 зазначеного Кодексу, якою встановлено кілька ставок для оподаткування.
Згідно з пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу, тобто 5%.
Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення (пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).
При цьому пп. «в» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу передбачено, що за нульової ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються грошові заощадження, що успадковуються будь-яким спадкоємцем, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України.
Відповідно до п. 174.3 ст. 174 зазначеного Кодексу особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, яка подається до 1 травня року, що настає за звітним.
Фізична особа самостійно визначає податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, зазначає його в поданій податковій декларації та зобов’язана сплатити зазначену суму до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу).
Крім того, фізичні особи — платники податків несуть відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах (пп. 47.1.2 п. 47.1 ст. 47 зазначеного Кодексу).
Пунктом 176.1 ст. 176 Податкового кодексу встановлено, що платники податку зобов’язані, зокрема, вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до розділу ІV цього Кодексу подавати декларацію, отримувати та зберігати протягом строку давності, встановленого цим Кодексом, документи первинного обліку.
На вимогу органу ДПС та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.
Отже, оскільки пільга, передбачена пп. «в» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу, надається залежно від терміну розміщення спадкодавцем коштів на банківських рахунках (до 1992 р. чи після цього), що зберігаються у ПАТ «Державний ощадний банк України», то за наведеною у запитанні ситуацією фізична особа має право на таку пільгу, тобто на застосування нульової ставки податку на доходи фізичних осіб.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»