• Посилання скопійовано

Страхове відшкодування, направлене на погашення кредиту за авто, не оподатковується

Затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування сум страхового відшкодування, які виплачуються банку - вигодонабувачу при настанні страхового випадку із предметом застави, та спрямуються банком на погашення кредиту

Страхове відшкодування, направлене на погашення кредиту за авто, не оподатковується

Міндоходів наказом від 02.06.2014 року № 325 затвердило Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування сум страхового відшкодування, які виплачуються банку - вигодонабувачу при настанні страхового випадку із предметом застави (автомобілем), та спрямуються банком на погашення кредиту.

Нагадаємо, що аналогічне питання уже було розглянуте Міністерством в УПК від 22.11.13 р. № 701 (див. "Страхове відшкодування за рухоме майно, яке потрапило в ДТП, оподатковується"). Проте зараз позиція податківців суттєво змінилася.

Так, в новій УПК роз'яснено: у разі страхового випадку із предметом застави (автомобілем), під заставу якого фізособа отримала у банку кредит, виплата страхового відшкодування здійснюється страховою компанією такому банку з додержанням вимог пп. 165.1.27 Податкового кодексу України. Надалі банк спрямовує ці кошти на рахунок погашення кредиту фізособи, отриманого під такий автомобіль. У такому разі сума такого страхового відшкодування не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи-позичальника.

Якщо ж сума страхового відшкодування перевищує вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення договору страхування, збільшену на суму сплачених страхових платежів, податковий агент (страхова компанія) від суми такого перевищення утримує та сплачує до бюджету податок на доходи за ставкою 15% (17%). Про суму здійснених виплат страхового відшкодування податкові агенти повідомляють контролюючі органи у складі податкової звітності за черговий податковий період.

Отже, роль податкового агента тепер відведено не банку (як це було в попередній УПК), а страховій компанії. З огляду на це, УПК від 22.11.2013р.№710 визнано такою, що втратила чинність.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»