• Посилання скопійовано

ДФС про нюанси оподаткування доходів, які виплачуються підприємцям

Податківці розглянули питання щодо утримання податковим агентом ПДФО та нарахування ЄСВ при виплаті доходів, в тому числі роялті, фізособі – підприємцю

ДФС про нюанси оподаткування доходів, які виплачуються підприємцям

ДФС у м. Києві у листі 27.12.2016 р. №27080/10/26-15-13-02-16 роз'яснила:

1) У разі надання фізичною особою - підприємцем копії документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності, ПДФО податковим агентом не утримується.

При виплаті доходів фізичній особі - платнику єдиного податку ПДФО податковим агентом також не утримується.

Від редації: Документом, який підтверджує статус підприємця, є витяг з ЄДР. А документом, що підтверджує статус єдинника - витяг з Реєстру платників єдиного податку. Перевірити зазначені в цих документах відомості можна тут і тут.

 

2) Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5%.

Від редакції: Це означає, якщо підприємець не надає зазначені вище документи і його дохід оподатковується податковим агентом ПДФО, такий податковий агент зобов'язаний утримати із суми такого доходу і військовий збір. 

 

3) Cума коштів, що виплачується юрособою фізсобі - підприємцю, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у ЄДР. В іншому випадку роботодавці – юридичні особи нараховують ЄСВ підприємцю на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 22 %

Від редації: Отже, в документах, які надає підприємець, крім іншого, повинні зазначатися відомості про обрані ним при державній реєстрації види підприємницької діяльності. Якщо таких даних не буде, і за зазначеними вище посиланнями відповідну інформацію дізнатися буде неможливо, то підприємству доведеться нарахувати на суму винагороди підприємця ЄСВ. 

 

4) У разі якщо фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб. А до оподаткованого єдиним податком доходу підприємця не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Виходячи з викладеного, з сум виплаченого роялті податковим агентом утримується ПДФО та військовий збір.

 

Від редакції

Коментований лист ДФСУ присвячений оподаткуванню доходу підприємця у вигляді роялті. Тому податківці доходять до остаточного висновку і дають відповідь саме щодо цього доходу. Однак така ж аргументація повинна застосовуватися до оподаткування будь-якого іншого доходу, який не є підприємницьким (зарплати, пасивних доходів, подарунків тощо). 

Автор: Бикова Ганна

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»