• Посилання скопійовано

Оподаткування розподілу прибутку між членами фермерського господарства

Податківці наполягають на тому, що такий дохід є оподаткованим, але вважають його отриманим за виконання трудової функції у цих господарствах. Тому такий дохід має оподатковуватися за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору. А в ф. №1ДФ його слід відображати із ознакою доходу «127»

Оподаткування розподілу прибутку між членами фермерського господарства

Коментар до листа ДФСУ від 19.07.2018 р. №24123/6/99-99-13-02-03-15

У нещодавньому листі ДФСУ роз’яснила, як, на її думку, має оподатковуватися прибуток фермерського господарства, розподілений між його членами. 

При цьому слід зважати на норми Закону про фермерські господарства

Так, ст. 27 Закону передбачено, що трудові відносини у фермерському господарстві базуються на основі праці його членів. Хоча у разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом). І ось ці додатково найняті працівники є працівниками з точки зору трудового законодавства. Але не члени фермерського господарства.  

Зверніть увагу! Члени фермерського господарства не є найманими працівниками. Тобто гарантій, встановлених КЗпП та іншим трудовим законодавством, вони не мають. 

Зокрема, вони не отримують за свою працю зарплату. Втім, працюють вони не безоплатно, адже члени фермерського господарства мають право на отримання прибутку такого господарства, що між ними розподіляється, згідно із договором про його створення.

Зазвичай такий розподілений прибуток розглядається з метою оподаткування як дивіденди. Але податківці вирішили, що цього разу має бути інакше, оскільки такий дохід отримується не лише через внесення членами господарства власних активів для його госпдіяльності, а через виконання такими членами певної праці. Але і зарплатою його не вважають, адже трудового договору немає. Не пішли податківці і шляхом визнання такого прибутку винагородою за цивільно-правовим договором. 

Отже, ДФСУ робить висновок: доходи членів фермерських господарств, одержані від виконання трудової функції у цих господарствах за рахунок розподілу доходу (прибутку) таких господарств, повинні включатися до місячного (річного) оподатковуваного доходу цих платників податку як інші доходи з відповідним оподаткуванням.

Тож, на думку ДФСУ, у ф. №1ДФ такі нараховані (сплачені) доходи в розділі І слід відображати  за ознакою доходу «127».

Не забуваємо також, що з 2018 р. такий дохід належить й до бази нарахування ЄСВ. Але цей ЄСВ нараховує та сплачує сам член фермерського господарства. Для цього йому потрібно встати на облік у відповідній ДПІ. Про це ми писали тут>> 

Такі платники ЄСВ зобов’язані сплачувати за себе єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Про це ми писали тут>> 

А за підсумками року такі члени фермерського господарства мають подати Звіт з ЄСВ, форму якого вже оновлено із урахуванням цієї вимоги. Про це ми писали тут>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»