• Посилання скопійовано

Фізособа-засновник продала свою частку: які податкові наслідки?

У разі отримання у 2018 році фізособою інвестиційного прибутку необхідно задекларувати дохід та сплатити ПДФО та військовий збір

Фізособа-засновник продала свою частку: які податкові наслідки?

ДФС в Івано-Франківській області нагадує, що у разі отримання у 2018 році фізособою інвестиційного прибутку, необхідно задекларувати дохід та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір - 1,5%. Зокрема, обов’язковому декларуванню підлягають результати усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами.

Порядок оподаткування інвестиційного прибутку визначено п. 170.2 ПКУ, відповідно до якого для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію. Відповідно до норм ПКУ, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Якщо платник скористається послугами професійного торговця цінними паперами, у тому числі послугами банку та укладе договір з таким торговцем про виконання ним функцій податкового агента, то всі обов’язки перед державою по своєчасній сплаті податків виконуватиме такий податковий агент, проте декларацію необхідно подати самому громадянину.

Податківці нагадують, що декларація про майновий стан і доходи подається до 2 травня 2019 року до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації в паспорті).

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»