• Посилання скопійовано

Інвестиційний прибуток фізособи: коли виникає та як декларувати?

Що таке «інвестиційний прибуток» у фізособи та хто сплачує з нього ПДФО та ВЗ? Якщо сама фізособа, то як розрахувати цей прибуток і скласти декларацію про доходи?

Інвестиційний прибуток фізособи: коли виникає та як декларувати?

Що говорить ПКУ?

Згідно з пп. 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Дохід, отриманий фізособою-резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу інвестиційного активу (корпоративного права) включається до її загального річного оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Тобто, щоб не сплачувати зайвих податків, слід правильно порахувати суму витрат, на яку дохід від продажу інвестактивів дозволено зменшувати. І, звісно, ці витрати повинні бути документально підтверджені.

Такими документами є договори купівлі-продажу цінних паперів, виписки зберігачів цінних паперів під кожне замовлення, завірені печатками зберігачів, акти приймання-передачі цінних паперів, касові документи при готівкових розрахунках або розрахункові документи при безготівкових розрахунках за придбані інвестиційні активі.

Зверніть увагу! До продажу інвестиційного активу прирівнюються операції з:

  • обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив;
  • зворотного викупу або погашення інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податку;
  • повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента чи ліквідації такого емітента.

 

Коли декларувати отриманий інвестприбуток не потрібно?

Платник податку обов’язково декларує результати усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами. Але винятком є випадки, зазначені в пп. 170.2.8 ПКУ.

Згідно з пп. 170.2.8 ПКУ не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу:

  • дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2017 році – 2240,00 грн, у 2018 році – 2470,00 грн, у 2019 році – 2690,00 гривень);
  • дохід, отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів у випадку, визначеному пп. 165.1.40 ПКУ.

У таких випадках платник податку не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами суму доходів та витрат на придбання таких інвестиційних активів.

В інших випадках у разі отримання інвестиційного прибутку щодо нього слід подати декларацію про майновий стан та доходи.

ФОП на загальній системі оподаткування подають таку декларацію до 9 лютого  року, наступного за звітним.  Решта фізосіб – до 1 травня року, наступного за звітним (крім тих, хто переїжджає за кордон на постійне місце проживання, для яких ст. 179 ПКУ встановлено окремі строки звітування). 

 

Як заповнити декларацію про доходи у разі отримання інвестприбутку?

Сума інвестиційного прибутку, отриманого у звітному році, вказується у рядку 10.5 розд. ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» декларації про майновий стан і доходи.

У разі отримання таких прибутків разом з Декларацією заповнюється та подається додаток Ф1 до Декларації.

У графі 3 рядка 10.5 Декларації вказується значення рядка 3.1 додатка Ф1 до Декларації. У графах 4, 5 рядка 10.5 Декларації вказуються значення рядків 4.1, 5.1 додатка Ф1 до Декларації. У графах 6, 7 рядка 10.5 Декларації вказуються значення рядків 4.2, 5.2 додатка Ф1 до Декларації.

 

Фізособа внесла об’єкт інтелектуальної власності до статуту: що з інвестприбутком при продажу?

За ІПК від 09.09.2019 р. №81/ІПК/13.5-13,  якщо 100% статутного капіталу ТОВ були сформовані за рахунок майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності, в разі отримання засновником інвестиційного доходу від продажу частки, яка становить 100% в статутному капіталі цього товариства, розмір інвестиційного прибутку розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим засновником від продажу цього інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що дорівнює грошовій одиниці вартості майнових прав на об’єкт інтелектуальної власності.

Таким чином, якщо розмір доходу, отриманого засновником від продажу належного йому інвестиційного активу, менший або дорівнює його вартості відповідно до грошової оцінки, інвестиційний прибуток відсутній.

 

Договір щодо купівлі-продажу частки оформлено в поточному році, а кошти будуть отримані у наступному

Податківці у підткагорії 103.10 "ЗІР" зауважили, якщо договір купівлі-продажу інвестиційного активу, укладений у звітному році, а кошти від продажу інвестиційного активу фактично надійдуть наступного року, то платник податку повинен задекларувати дохід у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками року, в якому фактично отриманий такий дохід та у відповідних випадках, сплатити ПДФО за ставкою 18%.

 

Як визначається вартість успадкованої або отриманої у подарунок частки статутного капіталу?

Відповідно абз. 10 пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний актив, подарований платнику податку чи успадкований платником податку, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв’язку з таким даруванням чи успадкуванням.

 

Обмін частки засновника при виході на нерухоме (рухоме) майно

Податківці у підкатегорії 103.10 "ЗІР" вказали: якщо фізособа-засновник при виході з числа засновників обмінює свій інвестиційний актив на об’єкт нерухомого (рухомого) майна, то його дохід все одно оподатковується за п. 170.2 ПКУ. Тобто при отриманні доходу (інвестиційного прибутку) при обміні інвестиційного активу на об’єкт нерухомого (рухомого) майна фізична особа повинна надати податкову декларацію у встановленому порядку та сплатити ПДФО.

При цьому оцінка майна здійснюється у відповідних нормативно-правових актах з оцінки майна: положеннях (національних стандартах) оцінки майна, що затверджуються КМУ, методиках та інших нормативно-правових актах, які розробляються з урахуванням вимог положень (національних стандартів) і затверджуються КМУ або Фондом державного майна України.

А визначення оціночної вартості нерухомого майна здійснюється відповідно до Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав».

Загальний фінансовий результат за такою операцією буде визначатися також за загальними правилами. А саме: як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»