• Посилання скопійовано

Податкова амністія: коли, як і кого торкнеться?

За словами Гетманцева, наступного року в Україні відбудеться податкова амністія. Відповідний законопроект вже на завершальній стадії узгодження з Міністерством фінансів

Податкова амністія: коли, як і кого торкнеться?

У наступному році в Україні пройде податкова амністія. Відповідний законопроект вже на завершальній стадії погодження з Міністерством фінансів. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» сказав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

 

Що таке амністія капіталів

Амністія буде мати добровільний характер. Але деяким категоріям населення дуже рекомендується нею скористатися. Зокрема це стосується українців, які працюють за кордоном.

«Податкова амністія – це хороший стимул для платників податків вийти в «білу» перед тим, як про їхні активи дізнається держава. Це абсолютно добровільний процес. Ніхто не полізе до вас під матрац рахувати гроші. Якщо у людини легальні доходи, за які вже сплачено податки, вони не підлягають амністії, вони вже «білі». Амністується тільки те, що «чорне», – підкреслив голова податкового комітету.

 

Кому варто скористатися

Серед числа тих, кому варто скористатися податковою амністією, на думку Данила Гетманцева, – заробітчани.

«Отримуючи дохід в іншій країні, громадянин України зобов'язаний його задекларувати тут і сплатити податки. Якщо мова йде, наприклад, про Польщу, з якою у нас укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, алгоритм інший. За підсумками року людина отримує в польській податковій службі довідку про отриманий дохід і сплачений з нього податок. Пред'являє декларацію в українську податкову і доплачує тільки різницю між розрахованим українським і сплаченим польським податками. До речі, у випадку з Польщею нічого доплачувати не доведеться», – розповів голова податкового комітету.

 

Як буде проходити амністія

Законопроект про податкову амністію (№1232) зареєстрований у Верховній Раді 2 вересня 2019 р. Його автор – голова парламентського фінкомітету Данило Гетманцев.

Громадянам пропонують розповісти про всі «ліві» заробітки і активи і заплатити з них мінімальний податок. У проекті закону передбачається декларування фізособами прихованого доходу за загальною ставкою 5% або зниженою 2,5% – при інвестуванні в облігації держпозики.

При декларуванні негрошових активів буде стягуватися підвищена ставка.

Передбачається, що активи на суму до 300 тисяч гривень можна буде не декларувати.

Фіскали обіцяють не цікавитися, звідки у декларанта взялися гроші, будинки, квартири, машини та інше цінне майно. Легалізувавши свої активи, їх власник зможе уникнути відповідальності за ухилення від сплати податків.

***

Читайте також:

Джерело: Мінфін

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»