• Посилання скопійовано

Абонемент в спортзал для працівника: чи нараховувати ЄСВ?

Відповідь на це питання залежить від того, яким видом доходу є такий абонемент: складовою зарплати працівника чи його додатковим благом

Абонемент в спортзал для працівника: чи нараховувати ЄСВ?

Коментар до ІПК від 17.02.2020 р. №643/ІПК/28-10-30-02-10

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахована кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №2464). 

А визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5 (пп. 5 п. 3 розділу ІV Інструкції №449).

При цьому, згідно з пп. 2.3.4 Інструкції №5, до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат фонду оплати праці, зокрема до виплат соціального характеру у грошовій і натуральній формі належить оплата абонементів у групи здоров'я.

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 17.02.2020 р. №643/ІПК/28-10-30-02-10 вказують, що оскільки виплата абонементом зараховується до фонду оплати праці, то на таку виплату нараховується ЄВ  в установленому порядку.

Тобто, базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування є вартість придбаного підприємством абонементу, з урахуванням сплаченого ПДВ.

 

А що ПДФО та ВЗ?

Питання оподаткування вартості абонемента ПДФО та ВЗ у коментованій консультації не висвітлено, тому надамо коротке роз’яснення від редакції.

Справа в тому, що ПКУ про Інструкцію №5 не згадує. Тому, визначати, чи належить певний вид доходу до зарплати чи ні, доведеться з умов документів, за якими цей дохід надається.

Тут є два підходи:

  • або трактувати вартість абонементу як частину заробітної плати, що надана в натуральній формі, то в №1ДФ така сума відображається разом з основною сумою ЗП з ознакою доходу «101»;
  • або трактувати вартість такого абонементу як додаткове благо працівника (відображається в №1ДФ з ознакою доходу «126»).

Для визначення методу підприємству необхідно звернутись до трудового договору (або колективних договорів) із працівником. У разі, якщо таким документом передбачено надання такого абонементу – то це зарплата. Якщо ні, тоді виникає додаткове благо.

Варто зауважити, що в обох варіантах нарахування ПДФО здійснюється із застосуванням до вартості абонементу натурального коефіцієнта передбаченого п. 164.5 ПКУ (про те як його застосовувати ми писали тут).

Військовий збір нараховується за ставкою 1.5% і без застосування натурального коефіцієнту.

 

ПДВ

Крім цього, податківці у коментованій консультації розглянули і питання оподаткування ПДВ такої операції. Згідно з п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

В свою чергу, постачання товарів/послуг включає в себе безоплатну передачу майна іншій особі, постачання послуг іншій особі на безоплатній основі (пп. «в» пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 ПКУ).

З метою податкового обліку у частині ПДВ виплата заробітної плати у натуральній формі прирівнюється до постачання товарів.

Що ж до додаткового блага, то, оскільки абонемент передається працівнику безоплатно, то база його оподаткування ПДВ визначається виходячи із ціни його придбання (п. 188.1 ПКУ).

При цьому в обох випадках ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»