• Посилання скопійовано

Отримуємо податкову знижку за 2019 рік

Настав 2020 рік, а це означає, що у фізосіб з’явилось право на отримання податкової знижки з ПДФО за 2019 рік. Нагадаємо, що для її отримання платник податку має подати декларацію про доходи до 31 грудня 2020 року. Якщо цього не зробити – право на податкову знижку на наступний рік не переноситься

Отримуємо податкову знижку за 2019 рік

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ (пп. 14.1.170 ПКУ).

Безпосередньо сам порядок розрахунку податкової знижки з ПДФО та склад витрат, які можуть бути враховано, з попереднього року не змінився (зокрема про це ми детально писали у наших попередніх аналітиках тут та тут). Тому на цьому ми у даній аналітиці зупинятись не будемо, а розглянемо лише ті питання які зазнали змін та свіжі роз’яснення податківців.

 

Нова форма Декларації

Так, з 01.01.2020 змінилась форма податкової декларації про майновий стан і доходи, яку платники податків мають подавати для отримання податкової знижки (про це ми детально з роз’ясненнями зазначали тут). Відповідно вже за 2019 рік Декларацію необхідно подавати за новою формою.

Декларація поповнилась Додатком Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з використанням права на податкову знижку». Таким чином цей додаток повинен бути обов’язково заповнений при поданні Декларації для отримання податкової знижки.

У додатку Ф3 зазначається, зокрема, наступна інформація:

  • сума документально підтверджених фактично понесених протягом звітного (податкового) року витрат у розрізі категорій понесених витрат (в тому числі і у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до пп. 166.3 ПКУ);
  • сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності відповідно до пп. 164.6 ПКУ;
  • сума утриманого із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб;
  • сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання з цього податку у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

А тепер розглянемо, що ж нового з’явилось у роз’яснення податківців.

 

Рахунок слід зазначати за стандартом IBAN

У розділі VII декларації вказуються реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку під час застосування права на податкову знижку.

При цьому, Тернопільські податківці зазначали, що при заповнення цього реквізиту слід використовувати номер банківського рахунку за стандартом IBAN, оскільки за зазначеними реквізитами повернення сум ПДФО буде здійснюватися автоматично.

 

Витрати на недержавне пенсійне забезпечення

Згідно з пп. 166.3.5 ПКУ фізособа має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку (як витрати) за наслідками звітного податкового року суму фактично понесених витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування). Однак розмір суми, що може бути враховано у складі витрат має певні граничні обмеження:

  • при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2019 ця сума становить 1921 * 1,4 = 2690 грн. * 12 місяців = 32280 грн.);
  • при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50% суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2019 ця сума становить 1921 * 1,4 * 50%= 1345 грн. * 12 місяців = 16140 грн.).

Надалі при визначенні бази оподаткування задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності) та на податкову знижку.

 

Витрати на навчання

Як передбачено пп. 166.3.3 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

В свою чергу, згідно роз’яснення Полтавських податківців з метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади:

  • дошкільної освіти;
  • позашкільної освіти;
  • загальної середньої освіти;
  • професійної (професійно-технічної) освіти;
  • вищої освіти, 
  • основним видом діяльності яких є освітня діяльність.

Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами, зокрема Закон:

Друге роз’яснення стосується врахування витрат на навчання у інтернатурі. На думку Київських податківців, оскільки інтернатура (спеціалізація) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти, після закінчення якої  їм присвоюється кваліфікація лікаря або провізора – спеціаліста певного фаху, а навчання в інтернатурі це невід’ємна ланка безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування, то суми коштів, сплачених платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 ПКУ, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

Тобто витрати на навчання у інтернатурі, за дотриманням інших вимог передбачених до витрат на навчання, можуть бути враховані у складі витрат для отримання податкової знижки.

 

Чи має право ФОП на податкову знижку?

Відповідно до п. 166.4.2 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 ПКУ.

На це, ДПС у Київській області інформувало, що фізична особа – підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності. Знижка надається лише щодо доходу у вигляді зарплати!

Тобто, це означає, що у разі, якщо фізособа, наприклад, одночасно є найманим працівником та підприємцем, вона зможе отримати податкову знижку, але лише в межах доходу отриманого у вигляді заробітної плати.

 

Як скласти довідку працівнику для отримання податкової знижки?

Оскільки, для отримання податкової знижки, Декларацію має подати фізична особа особисто, то для визначення розміру доходу у вигляді заробітної плати, така особам може звернутись до свого роботодавця для отримання відповідно довідки про розмір доходу.

Затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено – така довідка надається у довільній формі.

Та Івано-Франківські податківці вказують, що крім загальної інформації про фізичну особу (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

  • сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
  • розмір та сума податкової соціальної пільги;
  • сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Однак, за бажанням податкового агенту, довідка може бути доповнена і іншою додатковою інформацією на власний розсуд. Головне що б вона містила всю необхідну інформацію для правильного заповнення Декларації.

 

Приклад. І на останок розглянемо приклад. Фізична особа, яка одночасно є найманим працівником та підприємцем у 2019 році отримала дохід:

  • 170 тис. грн. підприємницького доходу;
  • 132 тис. грн. доходу у вигляді заробітної плати;

Разом з цим було понесено витрати на недержавне пенсійне страхування:

  • власне, у розмірі 1800 грн. на місяць;
  • члену сім’ї першого ступеня споріднення, у розмірі 1800 грн. на місяць.

 

Відповідно сума податкової знижки за 2019 рік буде розраховуватись наступним чином:

∑ нарахованої заробітної плати = 132 000 грн. (рядок 4 розділу ІІ Додатку Ф3 до Декларації).

Зверніть увагу, що розмір підприємницького доходу не враховується.

∑ сума сплаченого ПДФО із заробітної плати = 132 000 * 18% = 23 760 грн. (рядок 5 розділу ІІ Додатку Ф3 до Декларації).

∑ витрат, що можуть бути враховані при обчисленні податкової знижки = 1800 грн. * 12 + 1345 грн. * 12 = 37 740 грн. (рядок 6 Розділу ІІ Додатку Ф3 до Декларації).

Відповідно ∑ податкової знижки = 23760 грн. – (132 000 – 37740) * 18% = 6 793,2 грн. (рядок 7 розділу ІІ Додатку Ф3 до Декларації та рядок 14 Декларації).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»