• Посилання скопійовано

Як передача «військового» ПДФО вплинула на місцеві бюджети: деталі від Гетманцева

За словами Гетманцева, передача військового ПДФО з місцевих до держбюджету, яка була вимушеним кроком для підтримки сектору безпеки й оборони, позитивно вплинула на місцеві бюджети

Як передача «військового» ПДФО вплинула на місцеві бюджети: деталі від Гетманцева

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів, в якому стані зараз (після передачі військового ПДФО) місцеві бюджети:

Проти січня - квітня 2023 року доходи щодо загального фонду (без трансфертів) зросли на 27% (+29,2 млрд грн). Це у співставних показниках, тобто з урахуванням передачі військового ПДФО. Якщо рахувати із військовим ПДФО, який перші три квартали 2023 року сплачувався до місцевих бюджетів, то такі доходи скоротились на 2,7% (на 3,8 млрд грн). 

  • Втрати від військового ПДФО є нерівномірними. Найбільшими вони очікувано є для прифронтових регіонів. Утім, у Полтавській, Київській областях та м. Києві доходи зросли навіть якщо порівнювати із базою за 2023 рік, що включає військовий ПДФО. 
  • Бюджет міста Києва залишається лідером за приростом доходів, які зросли на 43% проти перших 4 місяців 2023 року у співставних показниках (і на 30%, якщо рахувати із військовим ПДФО).
  • Частково втрати від військового ПДФО мають бути компенсовані за рахунок збільшення трансфертів. За 4 місяці 2024 року (рік до року) трансферти зросли на 13% (+6,8 млрд грн). Основні трансферти перераховані повністю або майже повністю від плану на 4 місяці (базова і додаткова дотація на 100%, освітня – на 99,7%). 
  • Річний план доходів по загальному фонду (без трансфертів) у січні – квітні 2024 року виконано на 36,6% (норма – у розрахунку на 4 місяці 33,3%). Отже, план перевиконувався. 
  • На 1 травня 2024 року залишок коштів на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ становив 155,6 млрд грн. З початку року він збільшився на 38% (+ 43 млрд грн).

Отже, передача військового ПДФО з місцевих до держбюджету, яка була вимушеним кроком для підтримки сектору безпеки і оборони, звісно, вплинула на місцеві бюджети. У фокусі уваги мають бути насамперед територіальні громади у прифронтових регіонах, які у відносних показниках втратили найбільше. Частково ці втрати компенсуються за рахунок додаткової дотації «постраждалим» від такого рішення обласним бюджетам і ОТГ. А загалом фінансовий стан місцевих бюджетів залишається стійким, свідченням чого є перевиконання плану щодо доходів і значне зростання залишку коштів.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»