• Посилання скопійовано

З 01.01.2011 року право на бюджетне відшкодування зберігається протягом 365 днів

Постанова ВСУ від 10 жовтня 2011 року у справі № 21-231а11

Даний спір з податковою виник через тлумачення терміну «попередні податкові періоди», оскільки відповідно до пп.. 7.7.2 ст.7 закону про ПДВ «…бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередньому податковому періоді постачальникам таких товарів (послуг)…»(йдеться про редакцію закону до 01.01.2008 року). Вже з 01.01.2008 року словосполучення «у попередньому податковому періоді» замінено словосполученням «у попередніх податкових періодах».

Але, чому нас так зацікавила редакція пп..7.7.2 Закону про ПДВ?

Справа в тому, що словосполучення «у попередніх податкових періодах» обмежувалась строком, вказаним у пп.. 15.3.1 ст. 15 Закону N 2181 – 1095 днів.

Питання в тому, а як же зараз – з прийняттям ПК України (п.200.4 кодексу)?

На це питання відповідає ВСУ: 

По-перше, суд вважає, що за змістом норми пп..7.7.2 Закону про ПДВ попереднім податковим періодом може бути будь-який податковий період, який передує звітному, тому визначення суми ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню, може здійснюватися за будь-який попередній податковий період, а не лише за період, який передував звітному. Правильність зазначеної позиції підтверджує і чинна з 1.01.2008 року редакція пп.. 7.7.2 Закону про ПДВ.

По-друге, пп.. 15.3.1 Закону N 2181 (чинного на час виникнення спірних відносин) передбачено, що заяви на повернення надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) або на їх відшкодування у випадках, передбачених податковими законами, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, наступного за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. Аналогічне регулювання встановлено і ПКУ, абз. 3 п. 198.6 ст. 198 якого встановлено, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»