• Посилання скопійовано

<b>Зміни у Положенні про реєстрацію платників ПДВ та у формах</b>

Наказ Мінфіну від 10.02.2012 р. №144 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», набирає чинності з дня його офіційного опублікування

Мінфін вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. №1394.

Встановлено, що для госпсуб’єктів, які відповідно до гл. 1 р. XIV ПКУ та пп. «г» п. 5 р. II Закону від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» переходять з 01.01.2012 на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки ЄП:

1) у розмірі 3% доходу, відповідають критеріям реєстрації платників ПДВ згідно із ст. 181, 182 р. V та ст. 291 р. XIV ПКУ, не пізніше 25.01.2012 р. подали заяви про реєстрацію платника ПДВ, у разі такої реєстрації датою реєстрації такого суб’єкта платником ПДВ та датою початку дії свідоцтва про таку реєстрацію є дата внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ;

2) іншої, ніж 3% доходу, зареєстровані платниками ПДВ, датою анулювання реєстрації суб’єкта як платника ПДВ є дата:

— подання заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ у разі такого анулювання за ініціативою платника податку;

— прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ у разі такого анулювання за ініціативою органу ДПС.

Крім того, Мінфін дозволив використовувати до 01.01.2013 р. бланки Свідоцтв про реєстрацію сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість (ф. №2-РС), виготовлені до набрання чинності цим наказом.

Змінами до Положення встановлено, зокрема, що у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки ЄП або відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному ПКУ, та за загальними правилами, встановленими цим Положенням. Реєстраційна заява у таких випадках подається з урахуванням таких особливостей:

1) у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, установлених ПКУ, у випадках, визначених гл. 1 р. XIV ПКУ, реєстраційна заява подається:

— не пізніше 10 числа першого к.м., в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, установлених ПКУ, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 р. V ПКУ, при яких реєстрація платниками ПДВ є обов’язковою;

— не пізніше ніж за 20 к.д. до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ст. 182 р. V ПКУ, та вважають за доцільне добровільно зареєструватись платниками ПДВ;

2) платник ЄП ІІІ чи ІV групи, що застосовує ставку ЄП в розмірі 5%, у разі постачання ним послуг (робіт) платникам ПДВ і якщо обсяг такого постачання за останніх 12 к.м. сукупно перевищує обсяг, визначений п. 181.1 ст. 181 р. V ПКУ, може змінити ставку ЄП на 3% за умови реєстрації його платником ПДВ відповідно до пп. «г» пп. 4 п. 293.8 ст. 293 р. XIV ПКУ та цього Положення. У цьому випадку реєстраційна заява подається до ДПС не пізніше 10 числа к.м., що настає за місяцем, в якому досягнуто зазначеного обсягу оподатковуваних операцій;

3) особа, яка не зареєстрована платником ПДВ та не перебуває на спрощеній системі оподаткування, у разі бажання перейти на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 3% в обов’язковому порядку подає реєстраційну заяву та повинна одночасно відповідати вимогам:

— встановленим для III чи IV групи платників ЄП;

— визначеним п. 181.1 ст. 181 або п. 182.1 ст. 182 р. V ПКУ.

Реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 к.д. до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату ЄП із ставкою 3%.

Якщо податковий орган прийняв рішення про відмову у реєстрації особи платником ПДВ, така особа відмовляється від застосування спрощеної системи або обирає ставку ЄП у розмірі 5%;

4) якщо платники ЄП першої групи у І кв. або платники ЄП ІІ групи у податковому (звітному) кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 р. XIV ПКУ, та одночасно відповідають вимогам, встановленим для третьої групи платників єдиного податку та визначеним п. 181.1 ст. 181 або п. 182.1 ст. 182 р. V ПКУ, такі платники ЄП можуть перейти на застосування ставки ЄП у розмірі 3% із сплатою ПДВ. У цьому випадку реєстраційна заява подається одночасно із заявою про перехід на застосування ставки ЄП у розмірі 3% не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

У разі відмови в реєстрації платником ПДВ такі платники ЄП переходять на застосування ставки ЄП у розмірі 5% доходу або відмовляються від застосування спрощеної системи;

5) платник ЄП І групи може самостійно добровільно прийняти рішення про перехід на сплату ЄП із ставкою 3%, якщо така особа одночасно відповідає вимогам:

— встановленим для третьої групи платників ЄП;

— визначеним п. 181.1 або п. 182.1 ст. 182 р. V ПКУ.

Реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 к.д. до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату ЄП зі ставкою 3%.

Визначено: якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юрособи і ці зміни не пов’язані з реорганізацією юрособи шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення або пов’язані з перетворенням юрособи у випадку, визначеному пп. 3.15.1 р. III Положення, а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізособи-підприємця при використанні реквізитів старого свідоцтва такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування.

При встановленні розбіжностей між даними Свідоцтва та Реєстру або невідповідності внесених до Свідоцтва та/або Реєстру даних відомостям Єдиного державного реєстру (крім випадків, визначених п. 4.1 р. IV Положення), наявності неправильних записів або помилок у записах Свідоцтва та/або Реєстру податковий орган за основним місцем обліку платника ПДВ з’ясовує причини і обставини цих розбіжностей.

У разі підтвердження недостовірності даних податковий орган інформує про розбіжності центральний орган ДПС. Відповідні коригування у Свідоцтві та/або Реєстрі проводяться одночасно із перереєстрацією платника ПДВ та видачею нового Свідоцтва. Для цього платник ПДВ подає до податкового органу, в якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» (із зазначенням причини), Свідоцтво та засвідчені копії Свідоцтва (крім випадку, визначеного абз. 2 пп. 3.16.3 р. III Положення). Датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого є останній день строку у 10 р.д. від дня отримання реєстраційної заяви.

При анулюванні реєстрації платниками ПДВ платники ЄП мають перейти на сплату ЄП за ставкою 5% або відмовитися від застосування спрощеної системи шляхом подання заяви щодо зміни ставки ЄП чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 к.д. до початку наступного календарного кварталу, в якому анульовано реєстрацію платником ПДВ.

Достовірність відомостей про види економічної діяльності сільгосппідприємства підтверджується витягом з ЄДР, який додається до заяви та містить відомості про види економічної діяльності сільгосппідприємства на основі НКУ КВЕД-2010. До 31.12.2012 р. дані про види економічної діяльності можуть бути надані на основі КВЕД-2005, якщо в ЄДР щодо заявника містяться відомості про види економічної діяльності на основі КВЕД-2005.

У новій редакції викладено дод. 1 до Положення «Реєстраційна заява платника ПДВ» (ф. №1-ПДВ), дод. 8 «Заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ» (ф. №1-РС) і дод. 9 «Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість» (ф. №2-РС).

Окремі зміни внесено у дод. 5 «Заява про анулювання реєстрації платника ПДВ» (ф. №3-ПДВ), дод. 10 «Заява сільськогосподарського підприємства про зняття з реєстрації як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ» (ф. №3-РС) та у дод. 11 «Рішення про виключення сільськогосподарського підприємства з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування» (ф.6-РРС).

Завантажити бланки>>>

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»