• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ за спецрежимом

Сільгосппідприємство — платник ПДВ на загальних підставах має намір зареєструватися платником ПДВ за Спеціальним режимом оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства. Чи потрібно підприємству в зв’язку з цим визнати умовне постачання товарів та необоротних активів, які перебувають у нього на обліку, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту в періоді, коли підприємство було платником ПДВ на загальних підставах, та нарахувати податкове зобов’язання?

Відповідно до п. 209.1 статті 209 розділу V ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства і відповідає критеріям, установленим у п. 209.6 цієї статті (далі — сільгосппідприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування.

У пп. 6.2.4.2 розділу VІ Положення №1394, зазначено: якщо сільгосппідприємство, яке виявило бажання перейти на застосування спеціального режиму оподаткування, зареєстроване як платник ПДВ на загальних підставах, то заміна Свідоцтва на Спеціальне свідоцтво та реєстрація такого підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування провадяться за процедурами перереєстрації, визначеними цим Положенням.

У цьому випадку дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, датою реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування, датою анулювання Свідоцтва та датою початку дії Спеціального свідоцтва є дата, що відповідає першому дню податкового періоду, з якого сільгосппідприємство виявило бажання перейти на застосування спеціального режиму оподаткування.

На підставі п. 184.7 ПКУ платник податку зобов’язаний визнати умовне постачання товарів та необоротних активів, щодо яких був сформований податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, та відповідно збільшити суми податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається анулювання платника ПДВ.

Враховуючи, що при реєстрації платника ПДВ суб’єктом спеціального режиму дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, то платник податку не повинен визнавати умовне постачання по товарах (послугах), щодо яких був сформований податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, та відповідно збільшувати суму податкових зобов’язань при переході на спеціальний режим оподаткування.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»