• Посилання скопійовано

Безоплатна передача юрособою корпоративних прав є об’єктом обкладення ПДВ

Чи є об’єктом обкладення ПДВ операція з безоплатної передачі юрособою — платником ПДВ іншій юридичній (фізичній) особі корпоративних прав, що виражені у формі володіння часткою підприємства?

Відповідно до підпунктів «а» та «б» п. 185.1 статті 185 ПКУ об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно зі статтею 186 ПКУ. Згідно з пп. 196.1.1 статті 196 ПКУ не є об’єктом обкладення ПДВ операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб’єктами підприємницької діяльності, НБУ, Міністерством фінансів України, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також діяльності з управління активами (у т. ч. пенсійними активами, фондами банківського управління), відповідно до закону та інших видів професійної діяльності на фондовому ринку, які підлягають ліцензуванню згідно із законом.

Таким чином, враховуючи, що юрособа — платник ПДВ надає частку корпоративних прав іншій юрособі (фізособі) без відповідної компенсації (безкоштовно), то така операція є об’єктом оподаткування та обкладається ПДВ на загальних підставах. Але якщо особа, що отримує корпоративні права, є платником ПДВ, то вона не має права на формування податкового кредиту за такою операцією, бо немає факту придбання корпоративних прав.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»