• Посилання скопійовано

Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість з 12 березня 2012 року оновлено

З метою забезпечення реалізації вимог Закону України від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності», спрощення процедури реєстрації платників податку на додану вартість, а також у зв’язку із запровадженням нового національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» наказом Мінфіну України від 10.02.2012 р. №144, зареєстрованим у Мін’юсті України 27 лютого 2012 р. за №319/20632, який набрав чинності з 12 березня п. р., внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Наказом №144 конкретизовано, що суб’єкти господарювання, які відповідно до розділу XIV Податкового кодексу України перейшли з 01.01.2012 р. на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 3% від доходу та відповідають критеріям реєстрації платників податку на додану вартість згідно зі статтями 181, 182 розділу V Податкового кодексу України, за умови, що вони не пізніше 25.01.2012 р. подали заяви про реєстрацію платника податку на додану вартість, у разі такої реєстрації датою реєстрації такого суб’єкта платником податку на додану вартість та датою початку дії свідоцтва про таку реєстрацію є дата внесення відповідного запису до реєстру платників податку на додану вартість.

Якщо суб’єкти господарювання, які обрали іншу, ніж 3% від доходу, ставку, зареєстровані платниками податку на додану вартість, датою анулювання реєстрації суб’єкта як платника податку на додану вартість є дата подання заяви про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у разі такого анулювання за ініціативою платника податку або прийняття рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у разі такого анулювання за ініціативою органу ДПС.

У разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку або відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному Кодексом, та за загальними правилами, встановленими цим Положенням.

Реєстраційна заява у таких випадках подається з урахуванням таких особливостей:

у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, установлених Кодексом, у випадках, визначених главою 1 розділу XIV Кодексу, реєстраційна заява подається:

не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, установлених Кодексом, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 181 розділу V Кодексу, за яких реєстрація платниками ПДВ є обов’язковою;

не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписування податкових накладних, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 182.1 статті 182 розділу V Кодексу, та вважають за доцільне добровільно зареєструватись як платники ПДВ.

Особа, яка не зареєстрована платником ПДВ та не перебуває на спрощеній системі оподаткування, у разі бажання перейти на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 3% в обов’язковому порядку подає реєстраційну заяву та повинна одночасно відповідати вимогам:

встановленим для третьої або четвертої групи платників єдиного податку;

визначеним пунктом 181.1 статті 181 або пунктом 182.1 статті 182 розділу V Кодексу.

Реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату єдиного податку зі ставкою 3%.

Якщо податковим органом прийнято рішення про відмову у реєстрації особи платником ПДВ, така особа відмовляється від застосування спрощеної системи оподаткування або обирає ставку єдиного податку у розмірі 5%.

Свідоцтво платника ПДВ підлягає заміні у разі виникнення змін у даних платника ПДВ, які стосуються коду ЄДРПОУ, податкового номера, який надається податковими органами, та/або найменування (прізвища, імені, по батькові), та/або місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ.

Нововведенням, запровадженим цим наказом, є те, що у випадку коли зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи і такі зміни не пов’язані з реорганізацією юридичної особи, а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця при використанні реквізитів старого свідоцтва такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові).

Також конкретизовано, що у разі анулювання реєстрації як платника ПДВ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5% або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Особливу увагу платників звертаємо на те, що з 12 березня 2012 року Реєстраційна заява платника податку на додану вартість та Заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення податком на додану вартість викладені у новій редакції.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»