• Посилання скопійовано

Податкова роз’яснила спрощення процедури реєстрації платників ПДВ

Лист ДПСУ від 13.03.2012 р. №7248/7/18-3117 «Щодо змін до Положення про реєстрацію платників ПДВ»

ДПСУ нагадала, що наказом Мінфіну від 10.02.2012 р. №144внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ (чинний з 12.03.2012 р.).

Змінами, зокрема, урегульовано процедури реєстрації платниками ПДВ осіб, які:

— переходять зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплату ПДВ, на сплату інших податків і зборів, установлених ПКУ;

— переходять зі сплати інших податків і зборів, установлених ПКУ, на спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату ПДВ;

— змінюють ставку ЄП, що не передбачає сплати ПДВ, на ставку ЄП у розмірі 3%.

Змінами скорочено форму реєстраційної заяви платника ПДВ (ф. №1-ПДВ) з 10-ти до 3-х сторінок.

У зв’язку зі зміною національного класифікатора «Класифікація видів економічної діяльності» встановлено, що достовірність відомостей про види економічної діяльності сільськогосподарського підприємства підтверджується витягом з ЄДР, який додається до заяви та містить відомості про види економічної діяльності сільськогосподарського підприємства на основі національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД-2010). До 31.12.2012 р. дані про види економічної діяльності можуть бути надані на основі національного класифікатора України ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД-2005), якщо в Єдиному державному реєстрі щодо заявника містяться відомості про види економічної діяльності на основі КВЕД-2005.

Відповідно змінено форму заяви про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення ПДВ (ф. №1-РС) та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму обкладення ПДВ (ф. №2-РС). У новій формі заяви забезпечено можливість зазначати види діяльності або на основі КВЕД-2010, або на основі КВЕД-2005. У новій формі Спеціального свідоцтва передбачається, що назви видів діяльності зазначаються відповідно до конкретного підпункту п. 209.17 ст. 209 р. V ПКУ із зазначенням у дужках коду КВЕД та класифікатора «КВЕД-2010» або «КВЕД-2005». Крім того, нова форма Спеціального свідоцтва є двосторонньою і більш зручною для друку даних про види діяльності (особливо коли таких більше шести). Водночас п. 4 зазначеного наказу передбачено, що до 01.01.2013 р. дозволено використовувати бланки спеціальних свідоцтв, виготовлених до набрання чинності наказом (наявних бланків попереднього зразка).

Змінами врегульовано й окремі питання перереєстрації платників ПДВ. Зокрема, встановлено, що якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юрособи або зміни прізвища, імені, по батькові фізособи-СПД, то при використанні реквізитів старого свідоцтва в період перереєстрації такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові).

Також визначено, що у разі встановлення розбіжностей між даними Свідоцтва та Реєстру або невідповідності внесених до Свідоцтва та/або Реєстру даних відомостям ЄДР, наявності неправильних записів або помилок у записах Свідоцтва та/або Реєстру після з’ясування причин та обставини таких розбіжностей відповідні коригування у Свідоцтві та/або Реєстрі проводяться одночасно з перереєстрацією платника ПДВ та видачею нового Свідоцтва (за новим номером).

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»