• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в облікових даних

Під час подання підприємством «А» заяви за ф. №1-ПДВ виявилося, що в базі податкової керівник підприємства «А» значиться також керівником та засновником підприємства «Б». Однак насправді інформація помилкова. Щоб прояснити ситуацію, керівник підприємства «А» звернувся до державного реєстратора, до органу статистики, ДПІ за місцезнаходженням підприємства «Б». В усіх зазначених органах інформація щодо керівника підприємства «А» як керівника підприємства «Б» не підтвердилась, а навпаки. Однак у базі податкової, куди було подано ф. №1-ПДВ, все одно є інформація, що керівник підприємства «А» є також і керівником підприємства «Б».

Запитання: Податкова база єдина? Як можна отримати офіційну інформацію з бази? Чи можна внести зміни до бази і хто їх вносить? Які дії необхідно здійснити для того, щоб виправити помилку в базі? Чому інформація в базі податкових різних районів одного міста є різною?

Відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є:

інформація органів державної реєстрації;

інформація банків та інших фінансових установ про відкриття (закриття) рахунків платників податків;

документально підтверджена інформація, що надається платниками податків;

інформація суб’єктів інформаційного обміну, уповноважених вчиняти будь-які реєстраційні дії стосовно платника податків;

рішення суду, що набрало законної сили;

дані перевірок платників податків.

Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби. Наказом Міністерства фінансів України (центрального органу державної податкової служби) від 09.12.2011 р. №1588 затверджено Порядок обліку платників податків і зборів.

Відповідно до розділу ХIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 29.12.2011 р. №1562/20300 (далі — наказ №1588), органи державної податкової служби в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні, об’єднані та спеціалізовані, зокрема, ведуть облік платників податків; наповнюють Єдиний банк даних юридичних осіб та Реєстр самозайнятих осіб інформацією щодо реєстраційних даних платників податків на підставі отриманих від платників податків та від органів реєстрації відомостей, документів, заяв, повідомлень тощо.

Пунктом 13.8 розділу ХIIІ Порядку №1588 визначено, що для забезпечення достовірності, повноти та актуальності реєстраційних частин облікових справ платників податків та відомостей про платників податків у реєстрах платників податків, а також для приведення у відповідність до вимог нормативно-правових актів документів із облікових справ платників податків може проводитись інвентаризація реєстраційних частин облікових справ платників податків.

З’ясування причин розбіжностей, невідповідностей, що були виявлені за результатами інвентаризації, їх усунення, актуалізація Єдиного банку даних юридичних осіб чи інших реєстрів платників податків, їх наповнення чи внесення змін, а також доукомплектування реєстраційних частин облікових справ платників податків відповідними документами може проводитись із залученням платників податків шляхом звірки.

Згідно з п. 9.5. розділу ІХ наказу №1588, відомості районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб можуть бути оновлені (доповнені, актуалізовані) органами державної податкової служби на підставі електронних даних інформаційного фонду ДРФО, ЄДРПОУ, Єдиного державного реєстру, інших державних реєстрів, ведення яких здійснюється органами державної влади.

Враховуючи вищевикладене, для з’ясування причин невідповідностей та внесення змін до Єдиного банку даних юридичних осіб пропонуємо звернутись до органів державної податкової служби за місцем перебування платника податків на податковому обліку з відповідними підтвердними документами.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»