• Посилання скопійовано

При постачанні відходів і брухту металів кредит, утворений при придбанні сировини, не зменшується

Лист ДПС у м. Києві від 17.07.2012 р. №4301/10/06-406 «Щодо обліку податку на додану вартість»

ДПС у м. Києві у листі №4301/10/06-406 нагадує, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг має надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних не пізніше 15 календарних днів (до 01.07.2012 р. (до внесення змін Законом від 24.05.2012 р. №4834-VI) — 20 календарних днів), наступних за датою їх складання.
Тож дата виписки податкової накладної та дата внесення її до Єдиного реєстру податкових накладних можуть бути в різних звітних (податкових) періодах. ПКУ надано можливість платнику податку — покупцю включати до податкового кредиту звітного (податкового) періоду податкову накладну, виписану платником податку — продавцем у такому звітному (податковому) періоді та внесену до Єдиного реєстру податкових накладних у наступному звітному (податковому) періоді, але не пізніше граничного строку для подання податкової звітності за такий звітний (податковий) період.
При цьому покупець реєструє отриману податкову накладну у р. II Реєстру в загальному порядку.
Згідно Порядком ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002) у графі 2 р. II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних зазначається дата отримання податкової накладної чи іншого документа, згаданого в пп. 11.1 п. 11 Порядку (п. 11.2 Порядку №1002).
Відповідно до п. 23 підр. 2 р. XX ПКУ тимчасово до 01.01.2014 р. від ПДВ звільняються операції з постачання, у т.ч. операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів та деревини товарних позицій 4401, 4403, 4404 згідно з УКТЗЕД (окрім брикетів та гранул товарної підкатегорії УКТЗЕД 4401 30 90 00).
При цьому Законом №4834 до п. 23 підр. 2 р. XX ПКУ внесено зміни, на підставі яких переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються КМУ.
Відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до ПК, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях.
Водночас, згідно з п. 199.6 ст. 199 ПКУ правила цієї статті не застосовуються та податковий кредит не зменшується в разі постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих ОФ та інших подібних операцій.
Отже, у разі постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки сировини на виробництві, податковий кредит, утворений при придбанні сировини, не зменшується.
При цьому ДПС наголошує, що для отримання детальнішої інформації з конкретних питань оподаткування платники, в діяльності яких виникли проблемні ситуації, можуть отримати відповідь від ДПС за місцем реєстрації таких платників, за умови самостійного надання ними до державної інспекції за місцем реєстрації відповідного запиту та додаткової інформації щодо з’ясування конкретних обставин справи.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»