• Посилання скопійовано

Розподіл податкового кредиту з ПДВ

Підприємство надає послуги реклами (ЗМІ, телебачення тощо). Замовники — юридичні особи — резиденти і нерезиденти. Відповідно частина виручки у нас не є об'єктом обкладення ПДВ. Допоможіть розібратися з розподілом податкового кредиту

Місце постачання послуг реклами визначається місцем реєстрації замовника таких послуг (підпункт «в» пункту 186.3 ПКУ). У разі якщо замовником послуг реклами виступає нерезидент, така операція не є об'єктом обкладення ПДВ. Тому Вам слід здійснити розподіл податкового кредиту пропорційно до частки використання в оподатковуваних операціях.
Згідно з п. 199.1 ст. 199 ПКУ, у разі якщо придбані платником податків та/або виготовлені ним товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник податків має право віднести до складу податкового кредиту з ПДВ, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх придбанні чи виготовленні, яка відповідає частці їх використання в оподатковуваних операціях.
Розподілу підлягають суми податкового кредиту з ПДВ за тими статтями витрат підприємства, які беруть участь як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях. Тобто податковий кредит за витратами на оренду, послуги зв'язку, інші адміністративні витрати підлягає такому розподілу.
Частка використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів щодо постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних і не оподатковуваних ПДВ операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік (п. 199.2 ПКУ). Визначена у відсотках величина застосовується протягом усього календарного року. За результатами календарного року платник податків здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій і здійснює коригування сум податку, які відносяться до складу податкового кредиту з ПДВ (п. 199.4, п. 199.5 ПКУ).
Результати перерахунку відображаються в податковій декларації з податку на додану вартість, при цьому заповнюються додатки 6 і 7 до декларації.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»