• Посилання скопійовано

Технічна помилка при складанні реєстру виданих та отриманих ПН не позбавляє права на ПК

Ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.03.2012 р. Справа №2а13979/11/2070

Зрозуміло, що у зв′язку з численними змінами у податковому законодавстві помилки у роботі бухгалтера стають неминучими. І хоч кожен у своїй роботі має право на помилку, проте іноді навіть незначні прорахунки можуть призвести до нарахувань зобов’язань податковими органами.
Ситуація. Від контрагента отримано дві податкові накладні на суму до 100 тис. грн кожна. Унаслідок технічного збою у програмі під час складання реєстру ПН сума за двома ПН була збита в одну. Зрозуміло, що ця помилка стосується і додатка 5.
Що зробили податкові органи? Навіть не дочекавшись подання уточнюючого розрахунку за наступний податковий період, склали акт камеральної перевірки. В акті зазначили: внаслідок камеральної перевірки декларації з ПДВ виявлено податкову накладну на суму понад 100 тис. грн, яка не включена до ЄРПН, через що завищено ПК.
Що мали би зробити? На нашу думку, ДПІ, виявивши розбіжності даних ТОВ та ЄРПН, мала би скористатися обов'язком з проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця чи позивача (ТОВ) як покупця товарів у розумінні п. 201.10 ПКУ з метою пересвідчитися у відсутності/наявності порушень.
Але після отримання акта перевірки ТОВ ситуація уже вийшла з-під контролю.
З одного боку, порушення немає, тож оскаржувати відсутність порушення було б абсурдом. А з другого — податкові органи винесли ще й ППР. Тут уже без судового захисту не обійтися.
Суд, розглядаючи цю справу, звернув увагу на таке.
За приписами п. 11 підрозділу 2 р. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, яку саме податкову накладну платники ПДВ — продавці повинні реєструвати в ЄРПН.
Якщо платник ПДВ — продавець не реєструє податкову накладну в ЄРПН, то відповідно до абз. 8 — 9 п. 201.10 ПКУ, мають бути такі наслідки:
— покупець не отримує права на включення сум ПДВ до ПК;
— така навмисна/ненавмисна дія не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, зазначеної у податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період;
— виявлення розбіжностей даних податкової накладної та ЄРПН є підставою для проведення органами ДПС документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках — покупця товарів/послуг.
Помилку у реєстрі податкових накладних, який не є додатком до декларації у розумінні п. 14 Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ №41 та який відповідно до п. 201.15 ПКУ подається незалежно від декларації, платник податків виявив самостійно, про що повідомив податковий орган ще до прийняття рішення про проведення камеральної перевірки. До повідомлення були надані обидві податкові накладні та надалі — реєстр податкових накладних з виправленою помилкою. При цьому правила ст. 50 ПКУ на цю помилку не поширюються.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»