• Посилання скопійовано

Податкові накладні, виписані до 1 січня 2011 року, ще можна буде включати до податкового кредиту

Ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 04.04.2012 р. Справа №2а-9928/11/2070

Загалом після набрання чинності ПКУ норма щодо включення до податкового кредиту ПДВ за податковими накладними тлумачилася з урахуванням приписів ПКУ. Попередній строк становив 1095 днів (замість 365 — з 01.01.2011 р.).
Наразі маємо досить революційну, але таку очікувану платниками ПДВ, позицію суду.
Отже, у ситуації, коли платник податків бажає включити після 01.01.2011 р. до податкового кредиту суму ПДВ за податковою накладною, отриманою пізніше (але складеною, скажімо, у 2008 році), слід вчинити такі дії:
1. Підтвердити отримання ПН саме після 01.01.2011 р. Це може бути поштове відправлення на ім′я такого платника податків та датоване, скажімо, квітнем 2011 року.
2. Включити ПДВ за такою податковою накладною до ПК та подати податкову декларацію за зазначений період — у нашому випадку це квітень 2011 року.
Далі ситуація буде зрозумілою всім: податкові органи жодним чином не визнають право на такий кредит з огляду на порушення термінів включення податкових накладних за попередні періоди.
До речі, позиція суду щодо цього є хоча й неочікуваною, проте дуже обнадійливою.
Адже, на думку суду, по-перше, висновки перевіряючих осіб, викладені в акті перевірки, не підкріплені жодними доказами та мають характер суб'єктивних припущень.
По-друге, загальні правила щодо дати виникнення права платника податку на віднесення сум податку до ПК містяться у п. 198.2 ПКУ. За змістом зазначеної норми, право платника податку на ПК не обмежується звітним податковим періодом, в якому виписано податкові накладні. Платник податку приймає самостійне рішення про реалізацію свого права на отримання ПК після настання дати виникнення такого права.
Цей висновок узгоджується з приписами абзаців 1 — 3 п. 198.6 ПКУ.
Отже, суд доходить висновку, що відповідно до законодавства, яке діяло у 2008 році, платник податку має право сформувати ПК протягом 1095 днів з дати виписування у 2008 році податкових накладних. Натомість за приписами п. 198.6 ПКУ право на ПК зберігається за платником податків протягом 365 календарних днів з дати виписування податкової накладної.
Отже, ПКУ істотно скорочує право платника податку на включення податкових накладних минулих періодів до ПК звітного періоду — з 1095 до 365 днів. Але прикінцеві та перехідні положення ПКУ не містять норм щодо поширення дії норми п. 198.6 ст. 198 на правовідносини, що виникли до набрання ним чинності.
З огляду на зазначене, визначені статтею 198 ПКУ нові строки для формування ПК застосовуються лише до сум ПДВ на підставі податкових накладних, виписаних після 01.01.2011р.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»