• Посилання скопійовано

Відшкодування ПДВ векселями може позбавити бізнес обігових коштів

Закон, що дозволяє оформляти борги бюджету та відшкодування ПДВ 5%-ми векселями терміном до 5 років, може позбавити бізнес обігових коштів, які вони могли б направляти на розвиток.

Відшкодування ПДВ векселями може позбавити бізнес обігових коштів

Таку думку в коментарі висловив керуючий партер PSP Audit Дмитро Сушко.

Він також зазначив, що відшкодування ПДВ векселями створить передумови відновлення “тіньових” схем повернення ПДВ.

“Є всі підстави припускати, що повернеться механізм повернення ПДВ, який діяв в кінці 90-х, коли тільки вузьке коло осіб займалося офіційною скупкою векселів з дисконтом 60-70% від номіналу, які потім обмінювалися на бюджетне відшкодування грошима”, – сказав він.

За оцінкою Д. Сушка, “за можливим короткостроковим поліпшенням макроекономічних показників очевидним буде те, що незабаром на ринку з’являться ті, хто на цьому почне заробляти, при цьому проблема неповернення бюджетного відшкодування реальному сектору економіки залишиться невирішеною”.

Водночас Д. Сушко зазначає, що основні складнощі з бюджетним відшкодуванням у грошовій формі виникають у великого бізнесу, компаній з іноземними інвестиціями, оскільки часто їхня корпоративна політика не дозволяє їм вступати в переговори з метою оптимізації такого процесу, а це для лобістів законопроекту величезний пласт ринку.

“Тепер ПДВ, перетворений на векселі, може бути офіційно викуплений”, – сказав він.

При цьому, за словами Д. Сушка, заявлена ставка векселів майже в два рази нижча, ніж офіційний рівень інфляції в країні в останні роки.

“Не було б так прикро за відібране законне право платників податків на отримання грошових коштів з бюджету, яке хочуть замінити векселями, якби не низька ставка прибутковості і майбутні дисконти при бажанні погасити вексель”, – сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 4 липня прийняла закон, який передбачає, що Кабінет міністрів зможе використовувати казначейські векселі в установлених ним обсягах для реструктуризації бюджетної заборгованості, яка виникла станом на 1 січня 2013 року, і для оформлення заборгованнсті з відшкодування податку на додану вартість, якщо платник податків вибрав такий варіант розрахунків.

Згідно з ним термін обігу векселів – до 5 років, прибутковість – 5% річних.

Згідно з даними бюджетного комітету Верховної ради, кредиторська заборгованість загального фонду держбюджету на 1 січня 2013 р. становила 4,35 млрд грн порівняно з 2,19 млрд грн роком раніше, а відшкодування ПДВ в 2013 році передбачено в обсязі 59,5 млрд грн.

Згідно з даними Державної казначейської служби, у першому півріччі поточного року обсяг відшкодування ПДВ зріс на 4,5 млрд грн, або на 19,4%, – до 27,5 млрд грн, у тому числі в червні-2013 було відшкодовано 3,8 млрд грн, тоді як у червні-2012 – 3,87 млрд грн. При цьому автоматичне відшкодування ПДВ у червні поточного року збільшилося до 2,2 млрд грн з 2,13 млрд грн рік тому. Проте в цілому за півріччя обсяг автоматичного відшкодування впав на 7,3% – до 11,6 млрд грн.

Бюджетне відшкодування ПДВ в минулому році зросло на 3,2 млрд грн, або на 7,4% – до 46 млрд грн, у тому числі в автоматичному режимі було відшкодовано 23,19 млрд грн, або 50,5%.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»