• Посилання скопійовано

Помилка в даті податкової накладної: як виправити?

Податкова накладна помилково складена наступним місяцем і зареєстрована в ЄРПН. Помилку виявили після реєстрації та склали розрахунок коригування з обнуленням грошових показників. Розрахунок коригування не прийнято. Як діяти?

Помилка в даті податкової накладної: як виправити?

Ситуація: Податкова накладна помилково складена наступним місяцем і зареєстрована в ЄРПН (складена 04.04.2016 р., а правильно 31.03.2016 р.). Помилку виявили після реєстрації та склали розрахунок коригування з обнуленням грошових показників, який контрагент мав зареєструвати в ЄРПН. РК не прийнято у зв'язку з порушенням вимоги п. 192.1 ст. 192 ПКУ. Як виправити цю ситуацію?

Відповідно до пп. «б» п. 201.1 ПКУ, до обов'язкових реквізитів ПН, зокрема, належить дата складання.

Цією датою є дата виникнення податкових зобов'язань платник податку, за якою він і зобов'язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Кодексом термін (п. 201.1 ПКУ).

Отже, за умовами запитання, датою виникнення зобов'язання є 31.03.2016 р. Цією датою платник ПДВ повинен був скласти ПН та зареєструвати її в ЄРПН протягом 15 к. д., наступних за датою виникнення податкових зобов'язань, відображених у ПН (тобто до 15.04.2016 р. включно). У разі порушення цього терміну до постачальника може бути застосовано штрафні санкції відповідно до п. 120.1-1 ПКУ*.

Штрафи застосовуються у разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, а також допущення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів ПН.

ПН, складена та зареєстрована в ЄРПН платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту (абз. 2 п. 201.10 та п. 198.6 ПКУ). Як наслідок, ПН, складена не за датою виникнення ПЗ з ПДВ, може стати загрозою для ПК покупця платника податку.

Але якщо в ПН були допущені помилки, то для виправлення цих помилок платник ПДВ, згідно з п. 192.1 ПКУ, складає розрахунок коригування до ПН, у тому числі при виправленні помилок, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Виправлення даних щодо дати складання ПН та її порядкового номера не допускається згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної.

Згідно з останнім абзацом п. 201.10 ПКУ, ПН, що містить помилки в обов'язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту. Але у випадку, зазначеному у запитанні, період виникнення податкового зобов'язання ідентифікувати не можна, бо згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

— або дата відвантаження товарів, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Враховуючи правило «першої події», ПН за цією датою не складена, тому за такою помилковою ПН покупець не має права відносити суму ПДВ до податкового кредиту.

Нагадаємо, що платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених документами, визначеними п. 44.1 ПКУ.

Отже, така помилкова ПН не буде відображена в податковій декларації з ПДВ за відповідний звітний (податковий) період (квітень 2016 р.).

Таким чином, постачальник може виправити цю помилку шляхом складання нової ПН (за правильною датою відповідно до факту здійснення постачання — 31.03.2016 р.) та обнулити помилкову ПН (від 04.04.2016 р.) через складання РК. Відповідно, постачальник зобов'язаний включити суму ПДВ до податкового зобов'язання до декларації з ПДВ у періоді її складання, тобто за березень 2016 р.

Роз'яснення щодо цього є в ЗІР, підкатегорія 101.07 (відповідь на запитання: «На яку дату складається розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної, якщо платником податку було помилково оформлено зайву податкову накладну (двічі на одне постачання), та яка причина коригування зазначається в графі 2 такого розрахунку коригування?»).

Так, податківці говорять, що у разі помилкового складання ПН на операцію з постачання товарів/послуг (складення двох ПН на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН платник податку, з метою виправлення допущеної помилки, має право скласти РК до помилкової (другої) ПН.

При цьому в полі «Дата складання» зазначається поточна дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку щодо зайво складеної ПН, а у графі 2 такого РК зазначається: «Виправлення помилки».

Отже, постачальник складає нову ПН з правильними реквізитами та реєструє її в ЄРПН. Покупець має право включити такий податковий кредит до декларації з ПДВ за місяцем її складання, за умови її реєстрації в ЄРПН у встановлений строк, або у будь-якому іншому періоді, але не раніше дати її реєстрації в ЄРПН відповідно до п. 198.6 ПКУ.

Крім того, постачальник складає РК до помилкової ПН, причому такий РК доведеться реєструвати в ЄРПН покупцю. Але відображати такий РК у додатку 1 до декларації з ПДВ за звітний період виправлення помилки не треба, адже податковий кредит буде показано тільки за правильною ПН, бо за помилковою ПН права на податковий кредит покупець не мав.

Також постачальник не повинен відображати помилкову ПН у додатку 1 до декларації з ПДВ за місяць виправлення помилки, якщо у декларації з ПДВ за місяць складання помилкової ПН не було включено до складу податкових зобов'язань ПДВ за такою помилковою ПН.

Крім того, враховуючи, що з 01.04.2016 р. діє нова форма ПН, ПН за 31 березня 2016 р. слід скласти за новою формою; це також стосується РК.

Автор: Воробйова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»