• Посилання скопійовано

Податкова накладна з помилковою датою складання не дає права на податковий кредит

ДФСУ розглянула питання щодо можливості включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, зазначеної у податковій накладній, у якій допущено помилку в даті складання

Податкова накладна з помилковою датою складання не дає права на податковий кредит

ДФС у листі від 13.09.2016 р. №19854/6/99-99-15-03-02-15 наголошує, що у разі здійснення платником ПДВ - постачальником (продавцем) товарів/послуг операції з постачання товарів/послуг, податкова накладна, складена іншою датою ніж дата виникнення вищевказаних подій за такою операцією, є помилково складеною податковою накладною.   

Податкова накладна з помилковою датою не дає можливості ідентифікувати період здійснення операції з постачання товарів/послуг, а тому платник ПДВ - покупець товарів/послуг не має права на включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній.

 

Від редакції

Чомусь податківці, грунтуючись на нормі п. 201.10 ПКУ, яка діє ще з 01.01.2016 року, доводять, що в будь-якому разі на підставі ПН з помилкою у даті складання не можна визнавати податковий кредит. Вважаємо, що це твердження не правильне.

Але за п. 33.1 ПКУ податковим періодом визнається встановлений ПКУ період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів.  Отже, що стосується ПДВ, то таким податковим періодом є календарний місяць або календарний квартал.

Тож, якщо дати помилкової ПН та ПН, яка мала б бути складена за першою подією, відноситься до одного періоду, то вважаємо, що за такою ПН покупцю можна визначати податковий кредит.

Саме тому помилка у даті податкової накладної в зазначеному випадку не матиме негативних наслідків для покупця. Але ось для продавця це проблема, оскільки ним порушені правила ведення податкового обліку. А це тягне за собою адміністративний штраф. Тому краще цю помилку виправити.

А от, якщо дати помилкової ПН та ПН, яка мала б бути складена за першою подією, відноситься до різних періодів, у такому випадку покупець дійсно не матиме права на податковий кредит.

Як виправити таку помилку, читайте тут>> 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»