• Посилання скопійовано

Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування у березні - за якою формою?

Розглянемо, за якою формою потрібно складати та реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування, датовані лютим та березнем 2017 року

Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування у березні - за якою формою?

Нагадаємо, що вчора, 1 березня, набрали чинності нові форми податкової накладної (ПН) та розрахунку коригування (РК)  та зміни до порядку їх складання, затверджені Наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №276Про це ми повідомляли тут>>

Що змінилося в нових формах податкової накладної та розрахунку коригування  та як правильно їх заповнювати - на прикладах роз'яснили фахівці Дт-Кт>>

Незважаючи на зміни, які внесені до Порядку №1307, одна норма залишилася в попередній редакції. 

 

Зверніть увагу! 

Як і раніше, за п. 3 Порядку №1307  усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації!

Щодо РК, то оскільки він є додатком до ПН, ця норма поширюється і на цей документ!

 

А це означає, що ПН та РК за березень 2017 року та за попередні періоди, починаючи з 1 березня 2017 р., мають реєструватися вже за новими формами.

Звісно, що ця вимога Порядку №1307 не може бути застосована на практиці саме зараз, оскільки програмні забезпечення для складання та реєстрації ПН та РК ще не доопрацьовані. Але це не привід цю норму порушувати і реєструвати ПН та РК за старими формами. 

На наш погляд, слід зачекати на оновлення програмного забезпечення

Сподіваємося, що до 15.03.2017 р. (граничного строку реєстрації ПН та РК, датованими другою половиною лютого 2017 р.) воно вже з’явиться і платники ПДВ зможуть ці вимоги виконати. 

 

Зверніть увагу! ДФС уже оприлюднила електронний формат нової податкової накладної з додатками за ідентифікатором форми J1201009 (J1201109, J1201209).

 

Податковий кредит за ПН, складеними за "старою формою"

Ще у 2016 році податківці вказували, що реєстрація в ЄРПН податкової накладної за формою, яка на дату такої реєстрації втратила чинність (якщо у реєстрації такої ПН не відмовлено), не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Читайте про це тут>>

Але чи не змінять свою точку зору податківці зараз, з огляду на останні зміни, ніхто сказати наперед не зможе (відповідної прямої норми в ПКУ немає). А враховуючи те, що роз’яснення податківців (окрім наданих у вигляді узагальнюючих податкових консультації, затверджених наказом) сили нормативного документу не мають, розраховувати на них як на захист податкового кредиту, не варто. Найменш ризикований варіант – це скласти та зареєструвати ПН та РК відповідно до вимог Порядку № 1307.  

                                                                     *****

UPD від 18:50, 02.03.2017

Наприкінці робочого дня четверга, 02 березня, на сайті Електронного кабінету платників податків ДФС надала роз'яснення з приводу реєстрації ПН та РК в ЄРПН за старою формою:

"з метою створення комфортних умов для платників податку на додану вартість, а також доопрацювання програмного забезпечення для формування і подання податкових накладних/розрахунків коригування до реєстрації в ЄРПН (у зв’язку із внесенням вказаних змін), податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року. 
До вказаної дати податкові накладні/розрахунки коригування реєструються в ЄРПН за старою формою
 (до внесення змін наказом №276)."

 

 

Тож виходить, що до 16 березня 2017 року ПН та РК реєструються за старою формою!

Цю інформацію також підтверджують в ДФСУ: "Податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року".

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»