• Посилання скопійовано

Податкова накладна з помилкою в коді УКТ ЗЕД: наслідки для продавця та покупця

Що буде, якщо помилитися в коді за УКТ ЗЕД? Які наслідки чекають на покупця при непроставленні постачальником коду УКТ ЗЕД або у разі помилки в ньому? Розглянемо у статті

Податкова накладна з помилкою в коді УКТ ЗЕД: наслідки для продавця та покупця

Вже протягом двох місяців постачальники складають податкові накладні на поставку товарів з зазначенням кодів УКТ ЗЕД. При цьому платники податків мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду. У разі здійснення платниками податків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається в податковій накладній повністю. 

 

Що робити постачальникам, які не знайшли свій товар в УКТ ЗЕД?

Вже є відповідь на це питання. За змінами, внесеними до п. 16 Порядку № 1307, на ДФС покладені повноваження визначення умовних кодів товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечення їх оприлюднення на її власному офіційному веб-порталі. Тож для тих товарів, яких не має в УКТ ЗЕД, коди повинні будуть визначити податківці (а ось коли це буде – наразі невідомо). Як тільки така інформація буде оприлюднена, ми про неї обов’язково повідомимо!

Податківці до цих змін також наводили ще один спосіб отримання коду УКТ ЗЕД. Так, Торгово-промислова палата в Україні надає послугу для визначення таких кодів для суб’єктів ЗЕД. Тож, щоб не чекати на податківців, можна звернутися то ТПП. Детальніше про це тут>> 

Товар піддано переробці або продається комплект товарів: як визначити код УКТ ЗЕД? Читайте тут>>

Постачання товарів в наборі (комплекті): як в податковій накладній зазначити код товару згідно з УКТ ЗЕД? Про це тут>>

Товар вироблявся в декількох країнах: як визначити код УКТ ЗЕД? 

 

 Зазначення кодів в ПН

У новій формі податкової накладної, яка набрала чинності з 1 березня (більше тут), графа 3 має назву «Код» та міститить три графи: 

  • 3.1 (код товару згідно УКТ ЗЕД),
  • 3.2  (ознака імпортованого товару),
  • 3.3 (код послуг згідно з ДКПП).

Оновлений Порядок №1307 заповнення  ПН описує заповнення цих граф так: 

- графи 3.1 заповнюються на всіх етапах постачання товарів;

- у випадку постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД;

- у випадку постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 проставляється позначка "Х". Деталізовано, що така позначка має бути зазначена на всіх етапах постачання імпортних товарів. 

Код товару згідно з УКТ ЗЕД потрібно зазначати суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). Крім того, платники ПДВ (за винятком постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД

 

Наслідки для постачальника

Зазначення коду УКТ ЗЕД підакцизного товару або імпортного товару не повністю, його незазначення, або неправильне його визначення є помилкою.

Водночас постачальників до кінця 2017 року звільнено від відповідальності за помилки у кодах УКТ ЗЕД. Так, за п. 35-1 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ встановлено, що до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Але ніхто не відміняв адмінштраф за порушення ведення податкового обліку. Частиною 1 статті 163-1 КпАП встановлено, що порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств порядку ведення податкового обліку тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 грн до 170 грн). Повторні дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.).

 

Наслідки для покупця

А от у покупців за такими ПН не може формуватися податкового кредиту, оскільки помилка в коді УКТ ЗЕД не дає право на формування податкового кредиту за такими ПН. Про це нещодавно вказувала й ДФС у Чернігівській області у листі від 20.02.2017 р. №621/10/25-01-12-01-09. 

Якщо постачальник відмовляється від виправлення помилки або від зазначення коду УКТ ЗЕД у ПН, то покупець може подати скаргу такого постачальника шляхом додання до податкової декларації за звітний період заяви зі скаргою на такого продавця/покупця

Актуально таке подання буде для всіх покупців товарів, які мають намір поставляти далі придбаний товар платникам ПДВ. Адже код УКТ ЗЕД має бути зазначено на всіх етапах його подальшого постачання. 

Зверніть вагу! Таке право зберігається за покупцем протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний період допущення помилки в УКТ ЗЕД. 

Як і раніше, до заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви зі скаргою з урахуванням вимог, встановлених пп. 78.1.9 ПКУ, ДФС зобов'язана провести документальну перевірку зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією. А це вже є негативним наслідком для постачальника. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»