• Посилання скопійовано

Товар піддано переробці або продається комплект товарів: як визначити код УКТ ЗЕД?

Введення коду УКТ ЗЕД як обов’язкового реквізиту в податковій накладній для всіх товарів призводить до появи питань щодо правильності його зазначення. У черговому листі податківці звернули увагу на зміну кодів УКТ ЗЕД у разі проведення переробки товарів

Товар піддано переробці або продається комплект товарів: як визначити код УКТ ЗЕД?

Одразу зазначимо, що питання «що вважати переробкою?» не є простим. І за багато років чіткого, прозорого механізму відповіді на нього, а також простих критеріїв для визначення досі немає. Тому податківцям, яким доводиться відповідати на численні запитання від платників ПДВ, можна було б лише поспівчувати... Якби в минулому році не вони разом із Мінфіном були ініціаторами цих нововведень. 

З листа ДФС у м. Києві від 13.02.2017 р. №2888/10/26-15-14-05-04-22 відчувається, що податківці  поставилися до цього питання серйозно. Принаймні, не розвели руками, а спробували надати альтернативу ПКУ, в якому це питання не висвітлюється. Зокрема, вони згадали норми Митного кодексу, якими встановлено порядок визначення країни походження та критерії достатньої переробки. 

Так, статтею 36 МКУ визначено, що країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданій переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ.

Зазначимо, що згідно зі ст. 40 МКУ, якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки.

 

Критеріями достатньої переробки є:

  • виконання виробничих або технологічних операцій, за результатами яких змінюється класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків;
  • зміна вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або додаткової вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки);
  • виконання виробничих та/або технологічних операцій, які в результаті переробки товару не ведуть до зміни його класифікаційного коду згідно з УКТ ЗЕД або вартості згідно з правилом адвалорної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатніми для визнання товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

 

Такі критерії достатньої переробки, для конкретних товарів встановлюються та застосовуються у порядку, що визначаються КМУ.

Податківці також відповіли на питання: що робити з товаром, щодо якого такі критерії достатньої переробки не встановлено? У такому разі застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків.

На підставі зазначеного вище, податківці запропонували наступний порядок визначення кодів УКТ ЗЕД.

Якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції, але такі товари не були піддані достатній обробці/переробці на митній території України та класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків залишився незмінним, то вироблені оброблені/перероблені товари вважаються товарами імпортного походження.

Тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД в податковій накладній не міняється, комплектуючі зібраного товару вказуються поелементно.

При цьому, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 01.01.2017 чи після цієї дати).

Тож виходить, якщо товар піддано достатньої переробці за вищенаведеними правилами та УКТ ЗЕД змінено на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків, у такому разі у ПН при постачанні такого переробленого товару слід зазначати новий код УКТ ЗЕД. Але це тільки висновок, який зроблено нами на підставі роз’яснення. Податківці прямо про це у листі не вказують. 

Зверніть увагу: з наведених вище норм МКУ створення комплекту товарів не відповідає критеріям достатньої переробки, тому код УКТ ЗЕД у ПН не змінюється. 

Тож податківці у коментованому листі вказали про особливості складання ПН при постачанні комплекту товарів.

У випадку складання податкової накладної при постачанні товарів в наборі (комплекті) в графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» розділу Б такої податкової накладної необхідно зазначити номенклатуру товарів, які входять до набору (комплекту), та у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» вказати код УКТ ЗЕД для підакцизних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків. При цьому чомусь вони не зазначили детально, що комплектуючі зібраного товару вказуються поелементно. Але це вказано у їх листі при роз’ясненні наслідків недостатньої переробки. Про це податківці вказували й в іншому роз’ясненні. Читайте тут>>  

Також нагадуємо, що уже з'явився проект нової податкової накладної. Докладно про нього читайте тут>>

Про особливості складання та реєстрації в ЄРПН у 2017 році податкових накладних та розрахунків коригування до них читайте в аналітиці>>

****

Що ще можна прочитати на цю тему?

Усі новини на тему>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»