• Посилання скопійовано

Надання послуг, які не зазначені в ЄДР: як скласти податкову накладну?

Податківці відповіли на запитання, яке хвилює багатьох платників ПДВ: чи мають коди послуг згідно з ДКПП відповідати кодам видів діяльності за КВЕД?

Надання послуг, які не зазначені в ЄДР: як скласти податкову накладну?

Коментар до індивідуальної податкової консультації

від 25.05.2017 р. №368/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У своїй консультації податківці спочатку роз’яснили, що таке КВЕД та нагадали про сферу її застосування.

Сама класифікація видів економічної діяльності (далі - КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. №457. Цим же наказом встановлена сфера застосування КВЕД.

КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Він має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте не адаптований до цього повною мірою.

Тому можуть виникнути суперечності щодо юридичного використання коду КВЕД. Код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності - це припущення, а не доказ (абзац восьмий пункту 1 КВЕД-2010).

Зокрема, при державній реєстрації юросіб та фізосіб-підприємців, в ЄДР вносяться відомості про види діяльності таких осіб (ст. 9 Закону № 755). Однією з підстав для внесення такої інформації є заява, надана такою особою. Як передбачено формами заяв, затвердженими наказом Мін'юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5, види діяльності в них зазначаються відповідно до КВЕД.

Але внесення таких відомостей наразі немає нічого спільного із порядком складання податкових накладних та розрахунків коригування до них.

Податківці нагадали, що правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ та навели норми пп. «а» - «і» п. 201.1 ПКУ щодо опису кожного із обов’язкових реквізитів ПН.

Зазначимо, що цими нормами ПКУ не встановлено взаємозв’язку між кодом послуг за ДКПП та КВЕД при постачанні послуг платниками ПДВ.

На підставі вищенаведеного податківці вперше зробили чіткий висновок: «при здійсненні операцій з постачання послуг платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за такою операцією, скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну, в якій відповідно до пункту 201.1 статті 201 розділу V ПКУ зазначити код ДКПП, незалежно від того, чи внесено відповідний код діяльності до ЄДРПОУ.»

Тож платник ПДВ має зазначати в ПН відповідний код послуг за ДКПП, незалежно від того, зазначено відповідний вид діяльності у відомостях про нього у ЄДР чи ні.

Але така розбіжність є об’єктом пильної уваги з боку податківців. І не виключно, що вона може стати причиною блокування такої ПН. Адже за проектом критеріїв щодо блокування реєстрації ПН та РК в ЄРПН  платник ПДВ, у разі отримання квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК, має право надати через електронний кабінет інформацію за формою згідно з  додатком 1  інформацію щодо:

  • видів економічної діяльності відповідно до Класифікатору видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);
  • найменування та кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку;
  • найменування та кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.

На жаль, про це податківці нічого не зазначили у своєму роз’ясненні.

Але до появи затверджених критеріїв блокування реєстрації ПН в ЄРПН та введення їх в дію, невідповідність кодів послуг за ДКПП видам діяльності у ЄДР не несе за собою негативних наслідків ані для постачальника таких послуг, ані для їх замовника.

 

Довідково

Щодо того, куди звертатися для правильного визначення коду послуг для податкової накладної, рекомендації податківців залишилися без змін. Більше про це тут >>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»