• Посилання скопійовано

ДФС скасує штрафи, нараховані в липні через кібератаку

Якщо Ви встигли сплатити до 28 липня податки, які слід було сплатити в червні, штрафів за несвоєчасну сплату не буде. Якщо їх встигли вам нарахувати - ДФС їх скасує!

ДФС скасує штрафи, нараховані в липні через кібератаку

Коментар до листа ДФСУ  від 26.07.2017 р.  № 19796/7/99-99-12-02-01-17

Щодо реєстрації ПН та РК

Податківці у роз’ясненні, сприючись на норми Закону №2143, наголосили, що за порушення граничних строків реєстрації ПН та РК, складених у червні 2017 року, не будуть застосовуватися штрафи за їх несвоєчасну реєстрацію за умови їх реєстрації до 31.07.2017 року включно. При цьому вони підкреслили, що ПН та РК до них, складені у червні, та зареєстровані до 31 липня 2017 року включно вважаються своєчасно зареєстрованими. 

Але, на жаль, нічого не вказано про нарахування штрафів за несвоєчасну реєстрацію таких червневих ПН та  РК, які були застосовувані до набрання чинності Закону № 2143 (так, деякі податківці вже встигли, незважаючи на те, що про появу такого закону наголошувалося ще на першому тижні кібератаки). Сподіваємося, що з цього приводу ще з’явиться роз’яснення, і воно буде позитивним для платників ПДВ! 

 

Щодо термінів сплати узгоджених сум податків за червень 2017 року та штрафів за їх порушення 

Податківці зауважили, що платники ПДВ-покупці мають право відображати податковий кредит за такими червневими ПН та РК у декларації з ПДВ за червень 2017 року або в будь-якому наступному звітному періоді в межах 365 к.д. з дня їх складання. 

Також й акцизні накладні та/або розрахунки коригувань до акцизних накладних,  які були складені у період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 року та зареєстровані у ЄРАН не пізніше 31 липня 2017 року  вважаються своєчасно зареєстрованими.

Також ДФСУ навела норму Закону №2143 щодо незастосування до узгоджених грошових зобов’язань (тобто, податків, штрафів і пені) із граничним строком сплати до 30.06.2017 р. штрафів за їх несвоєчасну сплату. 

Нагадаємо, що йдеться про штраф у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу (абзац другий п. 126.1 ПКУ). Отже, без штрафу можна сплатити ці податки протягом 30 календарних днів після 30.06.2017 р. - до 30.07.2017 р. включно.  Але  нормами ПКУ не передбачено перенесення термінів сплати податків і зборів, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день. Тому, фактично без штрафу сплатити суму таких податків останній раз можна було сьогодні, 28.07.2017 р.!  

Податківці зауважили, що ті штрафи, які органи ДФС вже встигли нарахувати за несвоєчасну сплату податків з граничним строком сплати 30.06.2017 р., мають бути скасовані у порядку, встановленому ст. 55 ПКУ! 

Але, зверніть увагу, ст. 55 ПКУ говорить, що  податкове повідомлення-рішення про визначення суми грошового зобов'язання платника податків може бути скасоване контролюючим органом вищого рівня у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства. Про самостійне скасування таких штрафів органом ДФС, який їх нарахував, в цій статті не йдеться! 

Контролюючими органами вищого рівня є:

  • ДФСУ - для контролюючих органів в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональних територіальних органів;
  • контролюючі органи в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональні територіальні  органи - для державних податкових інспекцій, які їм підпорядковуються. 

Отже, скасування штрафів буде, але коли і як платник податків про це дізнається? 

На допомогу приходить Порядок №1204 . В п. 6 розділу ІІ цього Порядку сказано, що якщо податкове повідомлення-рішення на визначені штрафні санкції скасовується за ст. 55 ПКУ у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства, платнику податків надсилається (вручається) нове податкове повідомлення-рішення, а також розрахунок скасованої штрафної (фінансової) санкції (штрафу).

Таке нове повідомлення-рішення має скласти орган ДФС, який склав попереднє податкове повідомлення-рішення (зі штрафом), протягом 3 робочих днів з дня, що настає за днем отримання таким контролюючим органом рішення про їх скасування.

І, найголовніше, таке скасоване повідомлення-рішення вважається відкликаним (пп. 60.1.2 ПКУ), а отже його не треба буде виконувати. Але відкликаним воно вважається з дня отримання платником податків нового податкового повідомлення-рішення, яке містить скасовані йому санкції  (п. 3 розділу V Порядку № 1204)!

Насамкінець у листі податківці вказали, що попереднє роз’яснення з цього приводу від 20.07.2017 р. № 19075/7/99-99-12-02-01-17 вважається відхиленим. Про нього ми писали новину, її можна переглянути за посиланням>>> 

На жаль, у відкликаному роз’ясненні надавалися поради щодо перенесення строку подання декларації з ПДВ на більш пізній строк. А в новому роз’ясненні нічого про це не говориться. 

Також податківці нагадували про те, як підтвердити, що платник податків постраждав від кібератаки. Про це ми писали тут>>> 

Але, як ми зазначали тут  усі зазначені вище норми Закону №2143 працюють автономно одна від одної.  Звільнення від відповідальності – окремо, повідомлення ДФС про наслідки кібератаки – окремо. Тож, не зважаючи на вимоги деяких територіальних податківців, скористатися правами, встановленими Законом №2143, зможуть як ті, хто повідомив податківців про втрати та/або пошкодження інформації внаслідок кібератаки, так і ті, хто цього не зробив! 

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»