• Посилання скопійовано

Складаємо податкову накладну на комплект товарів

Податківці у новому листі розповіли про особливості складання податкової накладної в разі постачання комплекту товарів

Складаємо податкову накладну на комплект товарів

Коментар до листа від 12.09.2017 р. №1908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

 

Визначення коду УКТ ЗЕД при постачанні комплекту товарів

Нагадаємо, що код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати у графі 3.1 табличної частини податкової накладної. Він зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару та повинен містити:

  • для підакцизних і імпортних товарів - 10 знаків,
  • для інших товарів - не менше 4 знаків.

Також, у випадку постачання імпортованого товару у графі 3.2 податкової накладної проставляється позначка "X".

У коментованому листі податківці роз’яснили, що визначення коду УКТ ЗЕД набору (комплекту) товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції та один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, здійснюється з урахуванням правила 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД.

Згідно з Основними правилами, якщо товар, на перший погляд, можна віднести до двох чи більше товарних позицій, його класифікація здійснюється таким чином:

  • (a) перевага надається тій товарній позиції, в якій товар описується конкретніше порівняно з товарними позиціями, де дається більш загальний його опис. Проте в разі коли кожна з двох або більше товарних позицій стосується лише частини матеріалів чи речовин, що входять до складу суміші чи багатокомпонентного товару, або лише частини товарів, що надходять у продаж у наборі для роздрібної торгівлі, такі товарні позиції вважаються рівнозначними щодо цього товару, навіть якщо в одній з них подається повніший або точніший опис цього товару;
  • (b) суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі, класифікація яких не може здійснюватися згідно з правилом 3 (a), повинні класифікуватися за тим матеріалом чи компонентом, який визначає основні властивості цих товарів, за умови, що цей критерій можна застосувати;
  • (c) товар, класифікацію якого не можна здійснити відповідно до правила 3 (a) або 3 (b), повинен класифікуватися в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів товарних позицій, що розглядаються.

Тобто роз’яснення маємо. Але це не означає, що визначити той вид товару, за яким визначатиметься код УКТЗЕД усього комплекту буде легко.

Податківці радять, якщо самостійно платник ПДВ не зможе на підставі цих норм Основних правил визначити для себе необхідний код УКТ ЗЕД, звернутися з цим питанням до Торгово-промислової палати України (їх регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

Така рекомендація не нова. Про це ми писали тут, тут та тут

 

Інші особливості складання такої податкової накладної

Враховуючи роз’яснення податківців, алгоритм складання ПН у разі реалізації комплектів товарів має наступні особливості:

1) Операція з постачання набору (комплекту) товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції та один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, в податковій накладній відображається одним рядком.

При цьому рекомендацій, як зазначати номенклатуру в цьому рядку, в коментованому листі немає. Але вона надавалася податківцями раніше.

Зокрема, в графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» розділу Б такої податкової накладної необхідно зазначити номенклатуру усіх товарів, які входять до набору (комплекту).

2) У графі 3 слід зазначити код УКТ ЗЕД. Який саме код слід зазначати в цьому разі конкретно податківці так й не вказали, хоча навели п. 3 Основних правил, на який платники ПДВ можуть спиратися. З них очевидно, що, незважаючи на те, що в номенклатурі такого комплекту будуть зазначені усі товари, які його створюють, код УКТЗЕД треба зазначити лише один – за тим товаром, який умовно вважається найбільш важливим.

3) У графі 6 потрібно зазначити кількість наборів товарів(комплектів), за якими виникло податкове зобов’язання.

4) У графі 7  потрібно зазначити ціну таких наборів (комплектів).

Решта реквізитів податкової накладної заповнюються за загальними правилами.

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»