• Посилання скопійовано

Нюанси оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі товарів/послуг

Суми ПДВ, нараховані платником податку у зв’язку з придбанням продовольчих та господарських товарів для поточних потреб працівників, включаються до податкового кредиту за наявності відповідного документального підтвердження

Нюанси оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі товарів/послуг

ДФС у м. Києві у листі від 21.09.2017 р. №2017/ІПК/26-15-12-01-18 роз’яснила нюанси оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі товарів, якщо:

1) Товари використовуються для поточних потреб працівників.

Суми ПДВ, нараховані (сплачені) платником податку у зв’язку із придбанням продовольчих та господарських товарів, що будуть використовуватись для поточних потреб загального використання, включаються до податкового кредиту за умови наявності відповідного підтвердження (ПН/РК, зареєстровані в ЄРПН, інші документи, передбачені п. 201.11  ПКУ).

Якщо вартість зазначених товарів включається до витрат та, відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування та пов’язані з отриманням доходів, такі товари/послуги визначаються такими, що призначаються для використання/використані в господарській діяльності. Відповідно додатково нарахування ПЗ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.

 

2) Товари/послуги передбачені для проведення маркетингових/рекламних заходів.

Якщо вартість товарів (послуг), придбаних/виготовлених для проведення маркетингових/рекламних заходів (у т. ч. для безоплатного розповсюдження) безпосередньо заявником або через інших осіб, включається до вартості продажу готової продукції (товарів/послуг), яка використовується в оподатковуваних операціях, пов’язаних з отриманням доходів, то вважається, що такі товари (послуги) призначаються для використання в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності такого платника податку.

А отже, ПЗ з ПДВ відповідно до п. 185.1 та п. 198.5 ПКУ під час здійснення операцій з безоплатного розповсюдження товарів (послуг) рекламного призначення не нараховуються.

***

Читайте також: 

Алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів

Безоплатна передача товару - списання чи продаж за 1 грн?

Податкова накладна на безоплатний товар: складаємо правильно

Нюанси нарахування ПДВ при безоплатному постачанні товарів/послуг 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»