• Посилання скопійовано

Визначаємося із датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при експорті

Податківці розповіли про визначення дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів. З’ясуємо деталі

Визначаємося із датою виникнення податкових зобов'язань з  ПДВ при експорті

Коментар до листа ДФСУ від 19.10.2017 р. №2306/6/99-95-42-03-15/ІПК

Згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України. Вона має бути  оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Окремо встановлено правило пп. 195.1.1 ПКУ, коли товари вважаються вивезеними за межі митної території України: товари є вивезеними, якщо це підтверджене митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

У коментованому листі податківці зазначили норми ч. 1 ст. 248 та ч. 5 ст. 255 МКУ, а також навели п. 16 Положення №450. Ці норми встановлюють порядок та правила оформлення митної декларації на паперовому носії та в електронному вигляді, зокрема, момент завершення процедури митного оформлення. Грунтуючись на них, податківці зробили висновок, що є  датою оформлення митної декларації:

  • для митної декларації на паперовому носії -  це дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки;
  • у разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації після перетворення її у візуальну форму.

Зазначимо, що ці дати прямо впливають на порядок складання ПН за експортною операцією. 

Адже за п. 201.1 ПКУ на дату виникнення ПЗ з ПДВ  платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений термін.

Якщо ж платник ПДВ за експортною операцією припустився помилки у даті виникнення ПЗ з ПДВ та неправильно склав ПН, то її слід анулювати шляхом складання РК та скласти і зареєструвати нову ПН з правильною датою. 

ПДВ за експортною операцією нараховується за ставкою 0%, тому за несвоєчасну реєстрації правильної ПН (з правильною датою) податківці не зможуть оштрафувати саме за нормами ПКУ. Навіть в тому разі, якщо платник ПДВ не виправить помилку та не  зареєструє цю ПН протягом 365 к.д. з дати виникнення податкових зобов’язань і така ПН залишиться взагалі незареєстрованою в ЄРПН.

Але адмінвідповідальність за неправильне ведення податкового обліку ніхто не відміняв. За ст. 163-1 КпАП порушення ведення податкового обліку призведе до штрафу у розмірі:

  • від 5  до 10 н.м.д.г. (від 85 до 170 грн);
  • від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 до 255 грн) - за дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення.

***

Читайте також:

Коригування ПДВ у разі зменшення митної вартості товарів – роз’яснення від ДФС

Дати оформлення митної декларації та перетину товаром кордону різні: що з ПДВ?

Експорт товарів: нарахування ПДВ та визнання доходу

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»