• Посилання скопійовано

Реєстрація РК до заблокованої ПН — чи буде штраф?

Одним з болючих питань, які тягне за собою блокування реєстрації ПН, є відповідальність за порушення строків реєстрації РК, складеного до заблокованої ПН. На жаль, податківці в цьому випадку стверджують, що штрафу не уникнути

Реєстрація РК до заблокованої ПН — чи буде штраф?

Строки реєстрації РК          

Податківці у листі від 12.03.2018 р. №955/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що РК до ПН, реєстрацію якої було зупинено, може бути зареєстрований лише після реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН.

При цьому вони стверджують, що ПКУ не містить виключень щодо причин порушення строків реєстрації РК. А отже, якщо платник ПДВ винен в такому порушенні, до нього буде застосовано штраф за ст. 120-1 ПКУ.

Нагадаємо граничні строки реєстрації РК, порушення яких призведе до штрафу.  

 

Якщо такий розрахунок коригування було складено до 01.01.2018 року

Реєстрація такого РК здійснюється у строки, що встановлені для самих ПН, а саме:

  • складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

При цьому податківці не роблять виключень для платників податку, які не могли зареєструвати РК у встановлені строки через те, що податкова накладна, до якої складається такий РК, була заблокована.

 

Якщо розрахунок коригування складений після 01.01.2018 року

Загальні строки реєстрації РК залишилися ті ж самі, що і раніше.

Крім одного випадку – РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на покупця - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику. Його реєстрація провадиться протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

 

Строки складання РК

Як бачимо, граничний строк реєстрації РК прямо залежить від дати його складання. І тут є один нюанс. На відміну від ПН, для якої дату складання встановлює п. 201.1 ПКУ, для РК такої спеціальної норми немає. Але є стаття 192 ПКУ, яка прописує випадки, коли відбувається коригування ПЗ та ПК  якраз на підставі РК.

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Отже, є два варіанти:

Варіант 1. Якщо РК складається на підставах, зазначених у першому абзаці п. 192.1 ПКУ, а саме: будь-яка зміна суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, то дату складання РК не змінити. Це дата події, визначеної як підстава складання.

Варіант 2. А ось якщо РК складається для виправлення помилки в ПН, то датою його складання буде дата виявлення помилки. Яка часто буває не задокументована і про яку знає лише постачальник (продавець).

Тож, щоб уникнути штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК, у сторін договору є можливості перенести дату складання РК на пізнішу дату. Пізніше повернути товар або передоплату, пізніше «виявити» помилку тощо. З помилками взагалі – краще їх не виправляти РК до місяця розблокування ПН. Все рівно до такого розблокування покупець не користувався податковим кредитом і навряд чи скористається ним «заднім числом», шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ.  Про правила використання ПК за розблокованими «старими» ПН ми докладно писали тут.

Зауважимо, що наразі постачальник обмежений 1095 днями для складання РК до ПН, ми про це писали тут.

Однак існують ситуації, коли дату виписки РК не можливо відтермінувати. В такому випадку, навіть якщо строки реєстрації такого РК були порушені через блокування ПН, як роз’яснюють податківці, уникнути штрафу особі, яка мала його зареєструвати в ЄРПН, не вдасться.

 

Що в такому випадку залишається оштрафованим?

Лише оскаржувати повідомлення-рішення від податківців за ст. 56 ПКУ. При цьому готуватися одразу варто до звернення у суд (бо, зважаючи на коментований лист ДФСУ, навряд чи адміністративне оскарження тут допоможе).

Головний аргумент захисту: порушення ПКУ відбулося не з вини платника податку, а через поважні обставини, за яких він не міг виконати свої обов’язки. У п. 109.1 ПКУ зазначено, що податковими правопорушеннями є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

А оскільки покупець не міг вчинити дій, що вимагає від нього ПКУ, то даний пункт ПКУ може стати на захист прав такого покупця.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»