• Посилання скопійовано

Авансування за придбання об'єкта фінансового лізингу: наслідки з ПДВ

Податківці у своїй ІПК зазначили, як формувати податковий кредит щодо сплаченого авансу за придбання об'єкта фінансового лізингу

Авансування за придбання об'єкта фінансового лізингу: наслідки з ПДВ

Коментар до ІПК ДФСУ від 09.08.2018 р. №3496/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Коли лізинг вважається фінансовим з метою оподаткування

Податківці нагадали, що з метою оподаткування під фінансовим лізингом (орендою) розуміється господарська операція, що здійснюється фізичною або юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з ПКУ і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу.

Лізинг (оренда) вважається фінансовим, якщо лізинговий (орендний) договір містить одну з таких умов:

  • об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менш як 75% його первісної вартості, а орендар зобов'язаний на підставі лізингового договору та протягом строку його дії придбати об'єкт лізингу з наступним переходом права власності від орендодавця до орендаря за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі;
  • балансова (залишкова) вартість об'єкта лізингу на момент закінчення дії лізингового договору, передбаченого таким договором, становить не більш як 25% первісної вартості ціни такого об'єкта лізингу, що діє на початок строку дії лізингового договору;
  • сума лізингових (орендних) платежів з початку строку оренди дорівнює первісній вартості об'єкта лізингу або перевищує її;
  • майно, що передається у фінансовий лізинг, виготовлене за замовленням лізингоотримувача (орендаря) та після закінчення дії лізингового договору не може бути використаним іншими особами, крім лізингоотримувача (орендаря), виходячи з його технологічних та якісних характеристик.

 

Коли виникають ПЗ та ПК за договором фінлізингу?

Податківці нагадали, що датою збільшення податкового кредиту орендаря (лізингоотримувача) для операцій фінансової оренди (лізингу) є дата фактичного отримання об'єкта фінансового лізингу таким орендарем (п. 198.1 ПКУ).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А відповідно до п. 196.1.2 ПКУ операція з нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного (лізингового) платежу у межах договору фінансового лізингу не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тобто, коли орендар сплачує певну суму за договором фінлізингу, для обох сторін важливо розуміти, за що конкретно він сплачує. Якщо це оплата вартості орендованого майна, то ПЗ та ПК на дату сплати не виникнуть, адже датою, коли вони виникають щодо такої вартості, є дата передачі майна орендарю. І якщо платіж містить проценти або комісії, ПЗ та ПК не виникають – вже через відсутність обєкта оподаткування. 

То що ж, ПЗ та ПК взагалі не виникають на дату платежу? Податківці вважають інакше. 

 

Яка складова платежу призводить до виникнення ПЗ та ПК?

Податківці звернули увагу на те, що є складовими частинами платежів за договором фінансового лізингу:

  • сума, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;
  • платіж як винагорода лізингодавцю за отримане у лізинг майно;
  • компенсація відсотків за кредитом на придбання майна лізингодавцем;
  • компенсація інших витрати лізингодавця, що безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

Згідно з п. 1 і 2 ст. 16 Закону №723 сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором. На підставі цієї норми та норм ст. 185, 187 та 188, й пп. 196.1.2 ПКУ та визначень постачання товарів та послуг податківці у коментованій ІПК навели два алгоритма оподаткування ПДВ та складання ПН за такою операцією. 

Розрізняються вони лише одним – чи відповідає платіж, який здійснює орендар, договору фінлізингу та чи містить він складові платежу, визначені цим договором. 

Варіант 1. У разі, якщо плата за авансування придбання об'єкта фінансового лізингу згідно з умовами договору фінансового лізингу включається до складу лізингового платежу, то така плата є складовою частиною операції з нарахування та сплати комісій у складі лізингового платежу у межах договору фінансового лізингу, яка не є об'єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. 196.1.2 ПКУ.

Варіант 2. У разі, якщо плата за авансування придбання об'єкта фінансового лізингу згідно з умовами договору фінансового лізингу не є складовою частиною лізингового платежу, то така плата розцінюється податківцями як оплата вартості послуг із авансування придбання об'єкта фінансового лізингу.  Таким собі різновидом фінансових послуг. 

Податківці вважають, що такий платіж підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20%). У такому випадку платник ПДВ - постачальник послуг із авансування придбання об'єкта фінансового лізингу на дату виникнення ПЗ з ПДВ зобов'язаний скласти і зареєструвати в ЄРПН ПН за такою операцією на отримувача послуг. При цьому така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є підставою для нарахування отримувачем послуг сум ПДВ, що відносяться до складу податкового кредиту.

 

При цьому податківці запропонували з метою уникнення неоднозначного трактування положень п. 2 ст. 16 Закону №723 та з питання можливості включення оплати за авансування придбання об'єкта фінансового лізингу (локомотивів) до складу лізингового платежу звернутися до Нацкомфінпослуг. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»