• Посилання скопійовано

Повернення авансу покупцю третьою особою: які наслідки з ПДВ у сторін?

Податківці розглянули ситуацію, за якою повернення авансу покупцю здійснюється не безпосередньо постачальником, а іншою особою, на яку було переведено відповідну заборгованість, та зазначили наслідки з ПДВ для сторін такої операції

Повернення авансу покупцю третьою особою: які наслідки з ПДВ у сторін?

В індивідуальній консультації від 20.08.2018 р. №3596/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали, що відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Відповідно до цього надали алгоритм наслідків з ПДВ для кожної сторони.

 

Наслідки для первинного боржника

Постачальник на дату отримання авансового платежу від покупця за товари/послуги зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

При цьому, зважаючи на те, що операція з торгівлі борговими зобов’язаннями (не передбачається постачання товарів/послуг), яка здійснюється за грошові кошти, не є об’єктом оподаткування ПДВ, за такою операцією у платника податку податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.

Водночас податківці зазначають, що оскілки після переведення боргу постачальником (боржником) на нового боржника повернення авансового платежу покупцю здійснюється новим боржником, а не постачальником (боржником), законодавчі підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника (боржника) відсутні.

Отже, якщо аванс покупцю повертає третя особа, то визначені у постачальника на дату отримання передоплати від покупця податкові зобов’язання коригуванню не підлягають.

 

Наслідки для покупця

А от щодо покупця, то податківці нагадали, що згідно з п. 198.2 ПКУ датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;
  • дата отримання платником податку товарів/послуг.

А оскільки згідно з умовами цивільно-правового договору покупець після переведення боргу постачальником (боржником) на нового боржника не отримуватиме товар, за який було сплачено авансовий платіж та має отримати від нового боржника частково товар та грошові кошти, то такий покупець втрачає право на раніше сформований податковий кредит з ПДВ.

При цьому, як зазначають податківці, зменшення податкового кредиту відбувається шляхом нарахування ПЗ з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ. Проте варто зазначити, що п. 198.5 ПКУ містить виключний перелік випадків в яких нараховуються ПЗ (наприклад, використання придбаних товарів/послуг в неоподатковуваних операціях або не у господарській діяльності), серед яких ситуація, що розглядається податківцями, не міститься.

 

Наслідки для третьої особи (від редакції)

Зважаючи на те, що операція з переведення боргу не є об’єктом оподаткування ПДВ, то операція з переведення та погашення боргу грошовими коштами не призведе до податкових наслідків.

Однак, якщо повернення авансу покупцю буде здійснюватися товарами чи роботами, то така операція буде розглядатись як постачання таких товарів (послуг) і, відповідно, призведе до виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту у покупця на суму договірної вартості таких товарів чи послуг.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»