• Посилання скопійовано

Зменшення вартості товару після його продажу: розглядаємо наслідки з ПДВ

Постачальник надав знижку на товар після його відвантаження, а покупець цей товар вже реалізував, та ще й за ціною нижчою за ціну придбання. Чи має такий покупець право на зменшення ПЗ, нарахованих на суму перевищення? Консультує ДФСУ

Зменшення вартості товару після його продажу: розглядаємо наслідки з ПДВ

Постачальник надав знижку на товар після його продажу

Випадки, коли після відвантаження товару продавець надає знижку, не рідкість. В загальному порядку, на дату перегляду ціни (надання знижки), продавець складає розрахунок коригування до податкової накладної на таке постачання. Такий розрахунок коригування реєструється покупцем (якщо покупець - платник ПДВ) або ж самим продавцем (якщо покупець – не платник ПДВ, але цю ситуацію ми зараз не розглядатимемо).

Якщо покупцем на момент надання знижки такий товар ще не було реалізовано (або реалізовано дорожче за ціну придбання), то наслідки з ПДВ операції з надання такої знижки для нього відомі всім. Покупець зменшує суму податкового кредиту на підставі зареєстрованого розрахунку коригування в звітному періоді, яким цей документ датовано. 

А от у випадку, коли товар, на який було надано знижку, вже було продано покупцем далі за ціною, що була нижчою за ціну його придбання на той момент, то, крім обов’язку зменшення ПК, такий покупець має право на зменшення ПЗ з ПДВ.  Про це і поговоримо далі.

 

Якщо товар вже було реалізовано за ціною нижчою за ціну придбання

Якщо на момент реалізації товару вартість його придбання перевищувала ціну придбання, то такий постачальник повинен був скласти дві податкові накладні:

  • на договірну вартість реалізації;
  • на суму перевищення ціни придбання над договірною ціною реалізації.

Про порядок складання такої зведеної податкової накладної на суму перевищення ми писали тут.

Проте, зважаючи на те, що в подальшому первинним постачальником на такий товар було надано знижку і його вартість придбання стала ще меншою, податківці в індивідуальній консультації від 28.09.2018 р. №4231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили наступне: «якщо після реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної, складеної виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, відбувається зменшення вартості придбаних товарів/послуг, продавець на дату реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до відповідної податкової накладної, складеного у зв'язку зі зменшенням вартості придбаних товарів/послуг, має право скласти розрахунок коригування до такої зведеної податкової накладної».

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Відповідно до цього можна виділити наступний алгоритм дій щодо ПН, складеної на суму перевищення:

  • якщо сума знижки на товар більша за суму перевищення,  то складається мінусовий РК на всю суму такої ПН, з причиною коригування «повернення товару або авансових платежів»;
  • якщо знижка на товар менша за розмір суми перевищення, то мінусовий РК складається лише на розмір такої знижки, з причиною коригування «зміна ціни».

Зверніть увагу: в коментованій ІПК податківці наполягають, що в обох випадках скласти такий РК можна саме на дату реєстрації розрахунку коригування від первинного постачальника в ЄРПН!

При цьому податкова накладна, що була складена на договірну вартість реалізації такого товару,  коригуванню не підлягає.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»